Briga za novorođenče: značajke, preporuke

Briga za novorođenče je teška moralna i fizička aktivnost. Gotovo svaka mlada majka suočava se s tim ili onim problemom, kada se u svjetlu pojavljuje dugo očekivana beba. Što bi trebalo biti briga o novorođenčadi u prvom mjesecu života i izvan nje?

U bolnici

Prvo, majka s djetetom je u bolnici. Ovdje medicinsko osoblje može pomoći u temeljnim manipulacijama za brigu o novorođenčadi prvog dana života. Ali još uvijek majka je potpuno odgovorna.

U rodilištima žena još uvijek dobiva snagu, nije tako lako skrbiti za novorođenče. Navikla se na dojenje i nova dnevna rehabilitacija za nju.

Važno je napomenuti da u ranim danima dijete većinu vremena spava. Stoga, žena bi trebala provesti najviše vremena na ovom snu. Kada beba zaspi, morat ćete i odmarati, jer takva prilika možda neće biti posljedica domaćih problema.

Prvi dani u kući

Nakon iscrpljenosti iz rodilišta, sve radnje za skrb novorođenčeta pada na ramena roditelja. Oni se moraju naviknuti na novi ritam života. U početku, trebate pripremiti "kutak" za bebu.

Potrebno je u sobi postaviti dječji krevetić s odbojnicima, mijenjati stol i ladicu za stvari djeteta. Bolje je ako beba bude u istoj sobi kao i roditelji do godine.

Dakle, briga o novorođenčadi u prvih nekoliko dana bit će nekoliko puta jednostavnija. Noćno hranjenje neće postati suviše teške zbog prijelaza iz sobe u sobu. Potrebno je osigurati svjetiljku. Korisno je tijekom noći buđenje bebe.

Poželjno je da se problemi kućanstva i zabrinutosti podijele između supružnika na pola, tako da žena ima vremena za potpuni počinak. Ako to nije moguće, možete unijeti bake ili druge rođake i poznanike.

Swaddling

Je li sad relevantno? Čak i prije 15-20 godina krvarenje je bila obavezna manipulacija u skrbi novorođenčadi. Mjesec ili više na taj način beba je bila fiksirana na jednoj poziciji i mirno spavala.

briga za novorođenče u prvom mjesecu života

Sada sve više i više dječje dobiva potpunu slobodu kretanja od prvog dana. Pedijatri također ne inzistiraju na ovoj manipulaciji. No, posebno uznemirene bebe mogu biti presvučene, a ponekad čak i neophodne.

Do 5-6 mjeseci dijete počinje nehotične pokrete i budi se. Da biste to spriječili, možete ga popraviti pomoću pelena. Ponekad koristite ovu metodu samo prije dojke ili obrnuto. Ispada da su stopala novorođenčeta ili njegovih ruku.

Ali sve češće majke ne koriste ovu metodu i djeca spavaju samo kod muškaraca. Tako se dijete postupno navikne na svoje osjećaje i pokrete, koji se zaustavljaju da se upliću s njim.

Rukovati pupakom

Sada u bolnicama za majčinstvo koriste se suvremeni uređaji za popravak dijela pupkovine. Za to se koriste posebni odjevni materijali od plastike. Dijete je propisano kući s pupčanim vrpcom.U prvim danima, pupak je tretiran zelenilom. Nakon razdvajanja odjeće s ostatkom pupčane vrpce, povlačenje će se nešto promijeniti. U tom razdoblju, prije iscjeljenja, vodikov peroksid se mora nanijeti prije obrade zelene boje.

Ova manipulacija se vrši pažljivo, koristeći pamučni štapić. Zatim, nakon sušenja, isti zeleni dio nanosi se u maloj količini. Takvu skrb za novorođenče trebalo bi raditi nekoliko puta dnevno, a posebno pažljivo nakon kupanja.

Te manipulacije morat će se obaviti sve dok se umbilikalna rana potpuno ne izlije. Pedijatar koji primjećuje bebu prijavit će ovo rutinsko ispitivanje.

dojenje

Prema svim WHO preporukama, preporučljivo je da dijete jede do jedne i pol godine majčinog mlijeka. Dojenje je sada podržano od prvih minuta života bebe.

Čak i prije obrezivanja pupkovine dijete se stavlja u dojku majke u dvorani. Tako prve kapljice kolostruma pružaju dobar imunitet novorođenčadi.

dojenje

Prema novim standardima, dijete bi trebalo dojiti na zahtjev, a ne po satu, kao što se dogodilo prije. Dakle, dolazak mlijeka postaje sve više, što je dovoljno za novorođenče.

Ali ima vremena kad beba stalno "drži" na majčinoj dojci. Zatim je bolje zadržati vremenski okvir, inače cijeli dan žena će biti zauzeta samo hranjenjem.

Umjetno hranjenje

Briga za novorođenče može postati malo složenija ako nije moguće organizirati dojenje. U tom se slučaju nužno prebaciti na umjetnu mliječnu formulu.

Selekcija bi se trebala temeljiti na specifičnom zdravlju određene bebe i solventnosti roditelja. Nažalost, sada kvalitetne mješavine su vrlo skupe.

umjetno hranjenje djeteta

Izbor hrane treba biti dogovoren s pedijatrom. On će predložiti najbolju opciju za kvalitetu i cijenu. Ako dijete ima osip ili tešku bolest nakon primjene određene smjese, tada je potrebno zamijeniti.

Također je vrlo važno da se odgovorni pristup izboru prehrane za malu djecu. Za njih je na raspolaganju poseban visoko kaloričnu smjesu. Važno je imati na umu da od 6-9 mjeseci uvođenja komplementarne hrane, pa se količina mješavine izračunava uzimajući u obzir ovo stanje.

kupanje

U prvim danima boravka u kući teško je da se majka orijentira u režim i odlučuje o pravilima za brigu o novorođenčadi. Kupanje se najbolje obavlja za nekoliko dana nakon što je ostatak pupčane vrpce ispustio štapom.

Za ovu manipulaciju najbolje je upotrijebiti dječju kupku na prvom mjestu. Za kupanje morate pripremiti toplom vodom. Prethodno je vjerovao da treba kuhati. Moderni pedijatri ne savjetuju da to rade i gnjavi se nepotrebnim nepotrebnim radnjama.

kupanje djeteta

Temperatura vode regulirana je posebnim termometrom i trebala bi biti 37-390. Još 10-20 godina prije plivanja su koristili dekocije raznovrsnih biljaka. Sada ih mama može po želji dodati u kadu, ali s velikim oprezom, tako da beba nema alergijsku reakciju.

Kod kupanja potrebno je koristiti dječji sapun bez aditiva. Preporučljivo je držati novorođenčad glavu u dlan vaše ruke, tako da voda ne ulazi u uši. U prvim mjesecima života, kupanje treba obavljati kad god je to moguće svaki dan, tako da se koža bebe očisti, a tijelo se opušta prije odlaska u krevet.

Trebam li lutku?

Ovo pitanje zagonetke gotovo svake mlade majke. Ako dijete mirno ponaša i ne zahtijeva nepotrebnu pažnju, bez ikakvog dodatnog materijala možete jednostavno upravljati.

Ako dijete često vrišti i ne može ostati na trenutak bez majčinske dojke, bolje mu je ponuditi dude. Tako će zadovoljiti svoje reflektirajuće sisate i omogućiti roditeljima da rade svoj posao.

beba s pacifierom

Važno je napomenuti da je glavna stvar dezinficirati bebu s pacifiera na vrijeme, tako da u budućnosti nema problema s ugrizom. Bolje je to učiniti 6-8 mjeseci.

Higijenske procedure

Svako jutro nakon buđenja, majka mora obavljati određene radnje za brigu o novorođenčadi u prvom mjesecu života. Te aktivnosti uključuju:

  • čišćenje ušiju i nosa;
  • liječenje kožnih nabora;
  • njegu kože ispod pelene.

Da biste dovršili te radnje, trebali biste pročitati neka pravila. Prije svega, ne možete očistiti uši i nos novorođenčeta s pamučnim pupoljcima. One mogu oštetiti osjetljivu kožu i unutarnje organe sluha i mirisa.

U tu svrhu dobivaju se posebni štapovi sa zaustavljanjem. Još bolje, samostalno, čine wadded flagella, koja će savijati i ne može povrijediti dijete.

Prije svakog zamjene pelene, potrebno je oprati dijete do struka i primijeniti posebna sredstva za novorođenče na kožu na ovom području. Tako će biti moguće izbjeći pelensko osip na koži bebe.

grčevi u želucu

Mnogi roditelji suočavaju se s problemima u bolovima u trbuhu kod djece. Nagli krik koji se teško zaustavlja kod djeteta može biti povezan s kolikom.

Oni se javljaju u mnogim djecom zbog neformirane mikroflore crijeva. Kolikom se ne susreću sve bebe, no one koji padaju u "sretne" daju dane i noći roditeljima.

kolika u djeteta

Kako bi se izbjegle takve poteškoće, poželjno je da se mama pridržava posebne prehrane. Sada nije jako strog, kao prije nekoliko desetaka godina. Pediatri su dokazali da mnogi prethodno zabranjeni proizvodi ne djeluju negativno na bebu. No ipak bi žena trebala izbjegavati hranu:

  • grah;
  • kupus;
  • alkoholna i gazirana pića;
  • previše pržena hrana;
  • veliki broj proizvoda od brašna;
  • puno čokolade.

Te hrane mogu uzrokovati nadutost i alergijske reakcije bebe.

Ako kolika "nije prolazila" bebom, onda možete koristiti ljekarne od njih. Posebni lijekovi trebaju biti dani bebi prije svakog hranjenja. Znanstvenici su dokazali da su potpuno sigurni za malu djecu.

U trenucima kolike, također možete pričvrstiti toploj pelenama na dječji trbuščić. U ekstremnim i rijetkim slučajevima dopuštena je upotreba plinske cijevi. Ni u jednom se trenutku ne može koristiti za ove svrhe, "bake" metode - ocjene i pamuk pupoljci.

hodanje

Ako je dijete rođeno u toploj sezoni, prvi izlaz na ulicu dopušten je odmah nakon izbijanja iz bolnice. Svakodnevno možete prošetati, uz postupno povećanje vremena provedenog na svježem zraku.

Briga za novorođenče u prvim mjesecima nužno uključuje boravak na ulici. Tako dijete prima potrebnu količinu vitamina D od sunčevih zraka.

Također se jača imunitet i živčani sustav djeteta opušta na svježem zraku. Potrebno je izbjegavati šetnju u posebno vrućem vremenu, tako da novorođenče ne dobije toplotni udar. Također se ne preporučuje da budu izloženi sunčevoj svjetlosti.

Bolje je hodati u hladu ili navečer. U hladnoj sezoni, također morate izaći s novorođenčetom na ulicu. Na hladnim danima, prve šetnje trebale bi početi od 15 minuta uz dnevno povećanje vremena.

Ako kuća ima balkon, onda u prvom mjesecu života možete napraviti šetnje na njemu. Zimi morate biti na otvorenom s novorođenčadi do 2 sata, ali pod uvjetom temperature režima od najmanje 100.

Značajke skrbi za novorođenče u prvim mjesecima

Malo dijete u obitelji prisiljava roditelje da potpuno obnove svoj život. Često moraju žrtvovati svoje interese radi nasljednika. Ali nemojte zaboraviti da nitko nije otkazao osobni život. Članovi obitelji u kojima je rođeno dijete trebaju obratiti pozornost i ne zaboraviti na njihov odnos.

Potrebno je ostaviti vrijeme za odmor ženi, da je u torakalnom hranjenju dovoljno mlijeka proizvedeno. I roditelji su dužni pomno pratiti dijete i njegovo ponašanje.

briga za novorođenče

Kada je novorođeni mjesec, razvoj i njega za nje moraju biti u skladu s standardima koje pedijatar ukazuje. Dijete bi trebalo prestati gledati na velike predmete i početi grickati.

Dijete u prvom mjesecu života označava raspored od 500 do 1000 g. Ako su pokazatelji manji, potrebno je konzultirati stručnjaka za prilagodbu hranjenja. Liječnik može poslati dodatne preglede kako bi otkrio uzroke nedostatka težine.

I u ovom razdoblju dijete mora proći potrebne uske stručnjake koji će moći otkriti srodne probleme u vremenu i pomoći u njihovom liječenju. Od prvog mjeseca, djeca koja su na umjetnoj hrani povećavaju dnevnu dozu smjese. Može se vidjeti u gornjoj tablici i prilagoditi količinu.

Nemojte se bojati ili sramiti postavljati pitanja pedijatru na zakazani posjet, koji se mora promatrati mjesečno. Dakle, moguće je otkriti probleme u vremenu i riješiti ih. I zapamtite da se briga o novorođenčadi u prvim mjesecima ne razlikuje od općih pravila.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Kako prerušiti novorođenče u jesen: korisni savjetiKako prerušiti novorođenče u jesen: korisni savjeti
Što bi trebalo uključivati ​​brigu za djecu?Što bi trebalo uključivati ​​brigu za djecu?
Zašto novorođenče ima bol u želucu?Zašto novorođenče ima bol u želucu?
Koliko je težina novorođenčadi trebala staviti na težinu? Norme i iznimkeKoliko je težina novorođenčadi trebala staviti na težinu? Norme i iznimke
Što bi trebala biti stolica za dojenje novorođenčeta?Što bi trebala biti stolica za dojenje novorođenčeta?
Novorođenče ne može ići na veliku dužinu: - što učiniti?Novorođenče ne može ići na veliku dužinu: - što učiniti?
Hranjenje umjetnog novorođenčeta: osnovna pravilaHranjenje umjetnog novorođenčeta: osnovna pravila
Dokumenti za registraciju novorođenčadi važni su za svakog roditelja!Dokumenti za registraciju novorođenčadi važni su za svakog roditelja!
Kako odabrati majku za buduću majku? Najbolja majčinska bolnica u MoskviKako odabrati majku za buduću majku? Najbolja majčinska bolnica u Moskvi
Što bi trebala biti temperatura u sobi za novorođenčeŠto bi trebala biti temperatura u sobi za novorođenče
» » Briga za novorođenče: značajke, preporuke
LiveInternet