Vrste rječnika koje postoje i za koje se koriste

Prema znanstvenicima (lingvisti i psiholinvisty), za svakodnevni život prosječna osoba „to head” nedostaje oko tisuću riječi. Ipak, vokabular obrazovanog Europljana je oko deset do dvadeset tisuća. Radi se o aktivnoj uporabi, dok možemo znati i razumjeti oko dvije do dvije i pol puta više riječi. vrste rječnikaAli čim je čovjek uronjen u bilo disciplini, poznavanje industrije, tema - da čak i pletenje ili izrezivanja - što treba i specifične za to znači sektora izražavanja. A ako se neprestano bavimo dokumentima - trebamo samo različite vrste rječnika. Lingvisti i prevoditelji imaju naviku korištenja takvih referentnih knjiga - to je njihova specijalnost. Najpopularniji među njima vrstama rječnika - to je prije svega dvojezični i višejezični - davanje jаvascript u jednom ili više jezika. Postoje jednosvojne, tezauruse i vrste rječnika ruskog jezikarječnici određene grupe. Na primjer, strane riječi, etimološki (objašnjavajući podrijetlo leksema), osjetljivi. Teško je nabrojati sve rječnike ruskog jezika. Ako trebate znati što određena riječ ili pojam znači, trebate upotrijebiti inteligentni (na primjer, uredili Ozhegov ili Dahl) ili enciklopedijski rječnik.Međutim, ne mogu se uključiti sve riječi u takve publikacije: na primjer, oni ne smiju sadržavati visoko specijaliziranu terminologiju. U ovom slučaju, takvi su rječnici nužni, u kojima se prikupljaju posebni (medicinski, tehnički, matematički) izrazi. A značenje idioma - dobro, barem "na policu" ili "jesti psa" - provjerit ćemo u rječniku frazeoloških jedinica. Naročito su takvi priručnici nužni za prevoditelje fikcije i jednostavno učenje strani jezik. Uostalom, ako je u vašoj nativnoj frazeologiji razumljivo iz konteksta, onda se ne može prevesti doslovno na engleski ili njemački, čuvajući značenje.

Tu su i takozvani „preokrenuti” tipovi rječnika - ako je riječ obično raspoređeni po abecednom redu prvog, drugog i kasnijih pisama, tada, na primjer, rimom rječnik je kraj riječi i sortiranje ide u suprotnom smjeru.

Ako mislimo na rječnika ruskog jezika, vrste koje su vrlo raznoliki, mora se reći o učestalosti i semantičkih rječnika.rječnici tipova ruskih jezika U takvim referentnim knjigama riječi su grupirane prema učestalosti korištenja ili tematskim skupinama: od jezgre (najvažnijih leksema u ovoj temi) do periferije.

Tu su i vrste rječnika, kao i pravopis - oni se mogu koristiti za provjeru pravopisa riječi, izgovarajući - što provjeriti zvuk i izgovor, dijalektiku (ili regionalnu), koji prikuplja i objasniti specifične Leksikon teritorijalne grupe (tzv narječja). neologizmi, zastarjele riječi - to jest, oni koji su ili nedavno ušao u jezik, a još nije svladao ga ili nisu korišteni - zastupljene u odgovarajućim rječnika (historicizam, zastarjele riječi, nove riječi). Konačno, također su takve vrste rječnika koji su specifični kreativni pisac ili pjesnik, s komentarima objašnjava specifičnosti njezine uporabe određenih riječi. To su, na primjer, „Rječnik Puškin jezika”, „Rječnik djela Esenina " i drugima.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Što je leksikon modernog čovjeka?Što je leksikon modernog čovjeka?
Tezaurus: što je to? Rječnik-tezaurus, koji je više od rječnikaTezaurus: što je to? Rječnik-tezaurus, koji je više od rječnika
Podrijetlo riječi: zašto je knjiga zvala knjiga?Podrijetlo riječi: zašto je knjiga zvala knjiga?
Tezaurus je rječničko blagoTezaurus je rječničko blago
Rječnik je znanost koja proučava ukupnost riječiRječnik je znanost koja proučava ukupnost riječi
Autorica rječnika ruskog jezika. Vrste rječnikaAutorica rječnika ruskog jezika. Vrste rječnika
Što je etimološki rječnik? Povijesni i etimološki rječnikŠto je etimološki rječnik? Povijesni i etimološki rječnik
Izvorni ruski i posuđene riječi: primjeri. Riječi stranog podrijetlaIzvorni ruski i posuđene riječi: primjeri. Riječi stranog podrijetla
Koji su rječnici? Koji su rječnici ruskog jezika?Koji su rječnici? Koji su rječnici ruskog jezika?
Banalno je: značenje riječi, uporaba u govoruBanalno je: značenje riječi, uporaba u govoru
» » Vrste rječnika koje postoje i za koje se koriste