Cvijet je ciklamen. Značajke skrbi

U drevnoj Grčkoj, ciklamen je zvao cvijet za spavanje, većinu godine spava, potpuno se oslobađa lišća i cvijeća. Cyclamen duguje svoje ime u svoj korijenski sustav, čiji je žarulja gotovo idealni krug, a riječ "cyclos" na latinskom znači krug. U Rusiji cvjetni ciklamen To je pod nazivom „dryakva”, a ponekad - uvredljivo ime „svinjska kruh”, kao što je primijetio da su njeni gomolji uživala divlje svinje. Važno je napomenuti da je cijeli život ciklamenskog postrojenja koncentriran u gomolji.

Razdoblje cvjetanja ciklama je zima. I s obzirom da većina domaćih biljaka u ovom trenutku nije cvijet, cvijet ciklamen će zadovoljiti svoje vlasnike bujnim i svijetlim cvjetanjem. Svake godine ova biljka, s cvjetovima sličnim egzotičnim leptirima, dobiva sve veću popularnost.

Jedna od prepoznatljivih obilježja ciklama je izbor boja Gama boja i varijanti je nijanse crvene i ružičaste, ljubičaste i bijele, a možete vidjeti cvijeće s dvostrukim latica. Cvjetovi biljke su zakrivljeni natrag i lagano ukošeni, na lišću je sivkasto sivi uzorak.Ciklama cvjetovi i dalje dulje vrijeme, ovisno o uvjetima i vrsti cvijeta. Cvatnja započinje sredinom listopada i završava krajem ožujka.

Prilikom odabira ciklame, posebnu pažnju treba posvetiti stanju cvjetnog gomolja. Ne bi smio imati znakove truljenja i naboranja. Lišće ne smije biti tromo, sa suhim rubovima i ne smije imati vidljivu štetu. Bolje je kupiti ciklamen na početku cvjetanja, dok cvijet mora imati dovoljno velik broj pupova.

Vjeruje se da cvijeće ciklamensku njegu zahtijevaju vrlo pažljivo, ali to nije posve točno. Uz potrebnu njegu, biljka će cvjetati barem dvadeset godina. Glavni čimbenik u bavljenju ciklamenima tijekom cvatnje je strogo pridržavanje temperaturnog režima. Ova biljka voli hladnu temperaturu, ali ne smije pasti ispod +10 ° C i ne smije biti veća od +20 ° C. Optimalna temperatura je +12 stupanj- + 15 stupnjeva. U ovom slučaju, ciklamen treba dobru svjetlost, ali se boji izravne sunčeve svjetlosti.

Mnogi vjeruju da je gomolja biljke potpuno pokopan. Ovo je također pogreška - biljka to ne sviđa. Trećina gomolja treba biti iznad razine tla. Važno je napomenuti da cvjetni ciklamen ne voli velike posude, u njima biljka cvjeta loše i vjerojatnost propadanja korijena je visoka.

Ciklamen treba redovno zalijevanje, ali voda ne smije pasti na lišće i cvijeće, kao ni na zonu gomolja. Stoga, za cvjetanje vode je bliže rubu lonca ili prelijte vodu u posudu. No, trebate imati na umu da će, kad se opskrbljuju vodom, gomolji maziti, a cvijet će umrijeti.

Nakon završetka cvatnje, postoji razdoblje odmora. Ostaje lišće i cvjetovi. Neuspješni listovi su uredno odrezani škarama ili upleteni, važno je ne oštetiti gomolje. Tijekom razdoblja odmora važno je smanjiti zalijevanje biljke, samo je potrebno osigurati da se tlo ne isušuje. Tijekom tog razdoblja cvjetni ciklamen se najbolje prenosi na tamnije i hladnije mjesto, a glavna stvar je ne zaboraviti da biljka ne voli suhi zrak i visoku temperaturu. Čim se prvi listovi pojave, to će biti prvi znak da je biljka sigurno izdržala razdoblje odmora.

Potrebno je razmotriti razdoblje transplantacija ciklama. Počinje nakon završetka razdoblja "hibernacije" i nastavlja se do trenutka kad biljka cvjeta. Kada se presađivanje tla potpuno zamjenjuje. Tuber je čistio od propadanja korijena. Hranjenje biljke može početi četiri tjedna nakon transplantacije.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Egzotično cvijeće: ljepota i originalnost u kućiEgzotično cvijeće: ljepota i originalnost u kući
Što je kod kuće Cyclamen care?Što je kod kuće Cyclamen care?
Houseplant cyclamen: žuto lišće - što učiniti?Houseplant cyclamen: žuto lišće - što učiniti?
Kako raste ciklamen u perzijskomKako raste ciklamen u perzijskom
Točna transplantacija ciklamaTočna transplantacija ciklama
Ciklama iz sjemena: nije tako teško kao što se činiCiklama iz sjemena: nije tako teško kao što se čini
Ciklamenska kultivacija iz sjemenaCiklamenska kultivacija iz sjemena
Smrt biljke ili Zašto ciklamen ima žuto lišće?Smrt biljke ili Zašto ciklamen ima žuto lišće?
Unutarnji cvjetni ciklamen: fotografija, njegu kod kućeUnutarnji cvjetni ciklamen: fotografija, njegu kod kuće
Unutarnji cvijet cvjeta tijekom cijele godine. Nepretenciozne cvjetnice zatvorene biljkeUnutarnji cvijet cvjeta tijekom cijele godine. Nepretenciozne cvjetnice zatvorene biljke
» » Cvijet je ciklamen. Značajke skrbi
LiveInternet