Kako odrediti snagu računala

Na brojnim forumima posvećenima računalne tehnologije, s zavidnom periodicnošću, postoje izvještaji o neispravnosti u radu računalnih komponenti, pregrijavanja, pa čak i spaljivanje jedinice za napajanje ili matične ploče uz video karticu. računalna snagaJedan od razloga za to je pogrešno izračunata snaga računala. Očito je ovo vrlo važan problem, budući da je povezan s operativnošću cijelog računalnog sustava. U ovom ćemo članku govoriti o tome kako birati energiju napajanja računala, osiguravajući stabilan rad elektroničkog pomoćnika.

Na prvi pogled, čini se da je problem izmišljen, jer sada možete kupiti jedinicu čak i za kilovat. Prema tome, ako korisnik ulazi, bez razmišljanja o mogućim posljedicama, oni su vrlo predvidljivi. Međutim, karakteristike koje nisu uvijek navedene u specifikacijama za napajanje podudaraju se s aktualnim, a provjera snage računala često je od interesa samo s teorijske strane (praksu počinje nakon kvarova i kvarova). Osim toga, plaćanje vata koji se nikada neće koristiti je previše mudar.

provjera napajanja računalaMnogi ljudi upoznati sa situacijom kada je, nakon kupnje moderne grafičke kartice i spojite ga na priključak na matičnoj ploči umjesto očekivanog povećanja FPS-a (sličica u sekundi) nakon određenog vremena rada uređaja sustava pojavljuje miris gori izolaciju i združeni lak. Jedan od mogućih razloga za to je da je ukupna snaga računala je veći od onoga što mogu dati napajanje. Naravno, mi smo naznačeno vrlo vrlo napredni slučaj - u praksi, to je prethodio propusta u programima.Može se odrediti snaga računala

Postoji nekoliko načina kako saznati količinu električne energije koju sustav troši. Najteži, ali dajući najtočnije rezultate je način određivanja snage - uz pomoć uređaja za mjerenje struje. U bilo kojem elektrotehničkom dućanu je na prodaju mjerni stezaljka i multimetar. Snaga računala može se odrediti pomoću bilo kojeg od ovih uređaja.

Opasan, ali točan

napajanje napajanja računalaZa mjerenje s krpeljima morate podijeliti kabel za napajanje računala u dvije jezgre. Bolje je ne izrezati tvornicu, već sastaviti mali produžni kabel "utične utičnice" u kojem se vodiči ne montiraju u jednom kabelu. Nakon toga morate povezati svoje računalo s mrežom, pokrenuti sustav i uključiti aplikaciju koja najviše snati resurse. Sada možete mjeriti struju. Oduzimamo svaku žicu s krpeljima i pogledamo vrijednost struja. Potrošnja energije Računalo se lako može pronaći, znajući da je formula P = I * U, gdje je "U" - napon 220 V. Dakle, s strujom od 1 amp, snaga će biti 220 wata. Znajući ovo, pogriješite odabir napajanja je nemoguće. Mjerenje se vrši brzo i sigurno.

Multimetar je uključen u rupturu bilo koje od dvije žice produžnog kabela, tako da se sav pripremni rad provodi s utikačem odspojenom od napajanja. Mora se prebaciti na trenutni način mjerenja (granica - 10 A). Nakon toga, sustav se uključuje, a struja se prikazuje na ploči zaslona uređaja. Izračun snage je sličan prethodnoj metodi.

Brzo, praktično, ali ne previše informativno

Druga mogućnost utvrđivanja snage sistemske jedinice ostvaruje se putem posebnih programa ili usluga na webu. Nakon otvaranja stranice takvog mjesta, u posebnim grafikonima potrebno je navesti vrstu instaliranih komponenti i njihov broj. Nakon pritiska na "Izračunavanje", približna će snaga biti prijavljena. Znajući to, možete odabrati napajanje. Također je prikladno da možete odrediti novu komponentu umjesto stare i vidjeti promjenu potrošnja energije.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Za one koji vole pokuse: kako uključiti napajanje bez računala?Za one koji vole pokuse: kako uključiti napajanje bez računala?
Kako saznati zašto se računalo ponovno pokrećeKako saznati zašto se računalo ponovno pokreće
Jednostavni načini kako saznati naziv matične ploče.Jednostavni načini kako saznati naziv matične ploče.
8-Pinski adapter za video karticu. Opis, svrha, veza8-Pinski adapter za video karticu. Opis, svrha, veza
Kako znati snagu napajanjaKako znati snagu napajanja
Napajanje poslužitelja: provjerite, popravite, preraditeNapajanje poslužitelja: provjerite, popravite, preradite
Kako povezati grafičku karticu?Kako povezati grafičku karticu?
Tiho napajanje: načine za mijenjanje računalaTiho napajanje: načine za mijenjanje računala
Glavni računalni uređajiGlavni računalni uređaji
Računalo je "naručio dug život" ... Je li jedinica za napajanje kriva? Kako ga mogu…Računalo je "naručio dug život" ... Je li jedinica za napajanje kriva? Kako ga mogu…
» » Kako odrediti snagu računala
LiveInternet