Brzina prijenosa podataka na Internetu

Internet je jednostavno i čvrsto ušao u život modernog čovjeka i postao je njegov sastavni dio. Mreža je komunikacija, posao, hobiji. Mnogo je sada povezano s njom. Stoga se razvijaju načini spajanja na Internet, među kojima možemo spomenuti svjetlovodni, koaksijalni kabeli, Wi-Fi i 3G. S istom brzinom prijenos podataka ovisi o davatelju usluga i odabranoj tarifi. Važan je i način povezivanja s internetom. Razmotrimo neke od njih detaljnije.

Prije nego što govorite o brzini kojom se podaci mogu prenijeti na Internetu, morate odrediti način mjerenja tih podataka. Među profesionalcima koji se bave računalnom tehnologijom i računalnim korisnicima amatera prihvaćeni su kao jedinica mjerenje brzine prijenos podataka bajt, bit. Međunarodni standard utvrđuje da se te jedinice trebaju koristiti s prefiksom SI. Kao i kod bilo koje jedinice mjerenja, postoje točne karakteristike bitova i bajtova. Dakle, megabit iznosi sto dvadeset i pet tisuća po 8 bitnih bajtova, a stotinu dvadeset i pet kilobajta jednako je stotinu dvadeset i dva kibibita. U telekomunikacijskim ili računalnim mrežama koristi se oznaka "megabit", koja karakterizira brzinu kojom se podaci prenose na mrežu.A sada, iz teorije, okrenimo se razmatranju postojećih komunikacijskih linija, koje se razlikuju po putovima prijenos podataka. Dodijelite žičane vodove, kabel i bežičnu mrežu. Prva se koristi za prijenos računalnih podataka i telefonskih signala. Organizirani su za prijenos informacijskih kanala, analognih i digitalnih. Na kabelske komunikacijske linije koje se primjenjuju u računalnim mrežama postoje tri vrste kabela: upletena parica (brzina prijenosa podataka je od 10 do 100 megabita u sekundi), koaksijalna (koristi se u Ethernet mrežama) i svjetlovodni kabel. Potonji je sposoban odašiljati signal samo u jednom smjeru. No, istodobno je to najviše zaštićeno od smetnji i sposobno je prenositi informacije pri velikim brzinama - do tri gigabita u sekundi.

Bežične linije uključuju mobilne i satelitske komunikacije. I stručnjaci priznaju da je budućnost upravo iza takvih komunikacijskih objekata, za koje nije potrebna nikakva žica.

3G mreže postale su široko rasprostranjene u Rusiji zahvaljujući vodećim mobilnim operatorima: Beeline, MTS i Megafon. Da biste koristili mrežni pristup, dovoljno je imati mobilni telefon ili USB modem koji podržava mrežu treće generacije. Telefon automatski počinje raditi u 3G mreži, ako ne ometa GSM signal. Ne zahtijeva dodatne postavke. Da bi se povećala brzina prijenosa podataka, uređaj se mora prebaciti na način "Samo 3G", koji omogućuje da se 3G-terminal (modem ili mobilni telefon) prebaci u UMTS način rada. Kao rezultat toga, čak i sa slabim signalom, brzina preuzimanja podataka s Interneta može se povećati.

Takvi radijski kanali za prijenos podataka, kao što je Wi-Fi, WiMAX mogu prenositi podatke na udaljenosti do pedeset kilometara, a istodobno pružaju brzine do sedamdeset megabita u sekundi.

U UMTS mreži najveća brzina prijenos podataka je četrdeset osam kilobajta u sekundi. Ovo je sasvim dovoljno za pregledavanje web stranica. Ali zahvaljujući novim dostignućima, tehnologija HSPA, koja se zvala 3.5G. Ovo je prijenos podataka velike brzine od mreže do klijenta (HSDPA) i od klijenta do mreže (HSUPA). Zahvaljujući novoj tehnologiji, podaci se prenose brzinom od 3,6 Mbit / s. Nisu svi moderni uređaji i dalje mogu raditi s njom.

Pristup Internetu dostupan je putem kabela. Ovaj oblik povezivanja s mrežom je čest među vlasnicima stacionarnih računala. Kad koristite koaksijalni kabel, brzina prijenosa može biti od dvije stotine do pedeset do petsto kilobita u sekundi. Ako se koriste dva kabela, jedan od njih se prima neformulirani signal, a drugi signal je signal timera. Podaci se prenose u HDLC formatu, koji uključuje informacije o početku i kraju poruke, kao i informacije o kontroli, uz samu informaciju.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Što je 3g: razumijevanje mreže u mjerilu čovječanstvaŠto je 3g: razumijevanje mreže u mjerilu čovječanstva
MB - što je to? Što trebate znati o prometu za novog korisnika mrežeMB - što je to? Što trebate znati o prometu za novog korisnika mreže
Mobilna komunikacija: što je EDGEMobilna komunikacija: što je EDGE
1 Mbps - koliko je brzina? Ukratko o bitovima i bajtovima1 Mbps - koliko je brzina? Ukratko o bitovima i bajtovima
Koji je internet danas bolji za pametni telefon?Koji je internet danas bolji za pametni telefon?
Kako omogućiti internet na Androidu? Kako instalirati Internet na "Android"?Kako omogućiti internet na Androidu? Kako instalirati Internet na "Android"?
Svjetlovodni internet - što je to? Kako povezati svjetlovodni InternetSvjetlovodni internet - što je to? Kako povezati svjetlovodni Internet
Što je MB i promet?Što je MB i promet?
5G Internet u Rusiji: opis, brzina, specifikacije i recenzije5G Internet u Rusiji: opis, brzina, specifikacije i recenzije
Računalna mreža - što je to i kako se gradi?Računalna mreža - što je to i kako se gradi?
» » Brzina prijenosa podataka na Internetu