Jednostavno pojačalo slušalica za slušalice za hands-free rad

U ovom članku ćemo govoriti o tome kako napraviti sami slušalice za slušalice. Mnogi ljubitelji glazbe odbacuju suvremena pojačala, jer ne razmatraju kvalitetu koju objavljuju. Mnogo je ugodnije slušati takozvani zvuk "cijevi" - glasniji, intenzivniji, čak ima i latentnu toplinu.

A pojava cjevastog pojačala mnogo je zanimljivija od tranzistorskog pojačala ili čipova. Ona svijetli u mraku, ponekad pucketaju kad se svjetla zagrijavaju. A instalacija se može obaviti na bilo koji način - barem na šarkama, čak i na tiskanom tekstilu. U članku ćemo razmotriti nekoliko metoda za proizvodnju pojačala.

Tijelo - kojega je potrebno odabrati?

Za tehnologiju svjetlosti, aluminij je idealan materijal - to je izvana atraktivan, a zadovoljstvo je raditi s njom. Ali također možete koristiti pocinčani čelik - to je samo razrjeđivač, morat ćete napraviti ukrute. No, dopušteno je koristiti jeftinije materijale - šperploča, plastika. Možete koristiti oba gotova kućišta iz stare opreme, pa čak i kutije od šperploča. Glavna stvar je da su dimenzije prikladne - svi detalji moraju stati u tijelo.

Izgled pojačala za slušalice

Imajte na umu da kada proizvodite slušalicu za slušalice, trebat ćete koristiti napajanje visokog napona. Na anodama svjetiljki morat će se hraniti najmanje 120-150 V. A poželjno je da kompaktnost sve odgovara jednom kućištu. Da bi se izbjegla pozadinska buka u slušalicama, potrebno je štititi napajanje od glavnih elemenata strukture, posebno iz izlaznog transformatora zvuka (ako postoji).

Aluminijsko kućište

Kao što znate, možete napraviti cijevni pojačalo za svoje slušalice na vlastitu osnovu. Aluminij će izgledati puno privlačnije. Zato morate pronaći pravi materijal - ne smije biti tanak tako da se ne smije savijati pod težinom ugrađenih dijelova. Morat ćete napraviti kutiju od aluminija. Priključci se najbolje izvode zavarivanjem - nakon svega, šavovi moraju biti pažljivo obrađeni tako da se ne ističu.

Tiskana pločica ULF-a

Zatim, nakon oblikovanja okvira, trebate instalirati particiju unutar njega - ona će poslužiti kao zaslon između jedinice napajanja i čvora za pojačalo. Na ovom zaslonu napravite rupu u kojoj kasnije postavite žice za napajanje. Odredite položaj svih elemenata - svjetiljke, transformatore, regulatore, sklopke i utičnice. U slučaju korištenja površinske montaže na sve ove elemente ugrađuju se pasivni dijelovi - otpornici, kondenzatori itd. No, također je moguće koristiti montažu na pločici s tiskanom pločom - međutim, mogu se pojaviti poteškoće. Sada razmislite o svim točkama.

Tiskana montaža

Ova metoda montaže je vrlo atraktivna, ali bit će potrebno jasno označiti položaj utičnica ispod svjetiljki i otvora u kućištu. Ako se ne podudaraju, bit će problem instalirati svjetiljke i zamijeniti ih. Prilikom korištenja ove metode instalacije, sve otpornike, kondenzatore i diode, kao i sjedala svjetla, ugrađuju se na ploču s tiskanom pločicom. Sve ostale komponente - utičnice za jack, ton i glasnoću, "tulipani", postavljeni na bočne zidove i spojeni na ploču pomoću zaštićenih žica.

Shematski dijagram cjevastog pojačala za slušalice

Prilikom izrade tiskane pločice potrebna vam je otopina željeznog klorida, trajnog markera, te tekstolita u obliku folije. Glavna stvar je ispravno označavanje pjesama. Ne bi trebalo biti predugo - to može uzrokovati neobičnu pozadinu. Da biste dobili osloboditi od pozadine 100%, možete staviti zaslon tankih metala na vrh pjesama na udaljenosti od 0,5 cm (ako ne dodiruju). Mora biti spojen na zajedničku žicu (minus opskrba).

Izvanbojna montažaOva vrsta instalacije, iako nije lijepa, ali pouzdana i omogućuje vam da smanjite duljinu nalaza elemenata. To ima pozitivan učinak na rad uređaja. Kod izrade cjevastog pojačala za slušalice na 6N6P (to je dvostruka trioda), moguće je provesti krug u kojem će biti samo dvije lampe. Uključene su dvije polovice - jedna kao predpojačalo s kontrolom tona, druga će biti konačna kaskada. Preporuča se korištenje transformatora - dopuštaju smanjenje otpora kaskade.

Da bi se u praksi implementirala zglobna instalacija, samo trebate napraviti rupe za utičnice svjetiljke. No, trebate napraviti rupe što je moguće bliže jedni drugima - to će se riješiti mogućeg izgleda pozadine pri radu. Zatim namjeravate postaviti rupu za instalaciju varijabilnih otpornika i priključnica za povezivanje slušalica i izvora signala. Obratite pažnju na izradu rupa za transformator napajanja i utičnicu. I ne zaboravite na elektrolitičke kondenzatore. U dijelu zgrade u kojem se planira ugraditi pogonsku jedinicu, potrebno je napraviti rupe za žicu i prekidač. Poželjno je postaviti osigurač. Možete se služiti samoiscjeljivanjem, dobro je da ima nisku cijenu.

Izbor kruga za pojačalo

Ako obratite pažnju na ono što radio amaterski krugovi koriste u svojim dizajnom, možete vidjeti da izbor nije veoma velik. Razlike mogu biti u svjetiljkama koje se koriste u dizajnu. ako napravite cijevni pojačalo za slušalice na 6N6P, dobit ćete relativno malu napravu. No, u slučaju korištenja vrste svjetiljke 6N6ê dimenzije povećanja konstrukcije - gnijezda u njima razlikuju se i značajno.

Ugradbeno pojačalo

Klasični krug je predpojačalo na 6H6P ili 6N2P svjetiljkama. Neki ljubitelji glazbe koriste 6N23P - oni opravdavaju svoj izbor činjenicom da zvuči mnogo ljepše. Izlazna kaskada može se graditi na sličnom trioda ili pentode tipu 6P14P. U ovom slučaju, možete postići veću dobit, ali kada slušalice slušate kao opterećenje, to nije jako potrebno.

Usput, postoje prst svjetiljke - one imaju mnogo manje dimenzije od onih koje su spomenute u članku. Za njih, ne morate instalirati utičnice, oni samo lemljeni u ploču. Takve svjetiljke prikladne su za uporabu u slučajevima gdje je prostor za ugradnju ograničen. To je samo u vidu ove lampe neće biti - oni bi trebali biti skriveni unutar dobro ventiliran trupa.

Proizvodnja pogonske jedinice

Elektrolitički kondenzatori

Svatko, pa čak i samoprovjeren pojačalo za slušalice za cijev, treba snagu. U transformatoru moraju biti tri namota:

  1. Vokalna napona varijabilna 6.3 V.
  2. Anoda - napon od 150 do 300 V.
  3. Mreža - za povezivanje s utičnicom.

Potrebno je instalirati osigurač i prekidač u sklopu - to će koristiti pojačalo što je moguće više moguće. Obratite pažnju na činjenicu da svi navoji moraju biti čvrsto napunjeni. Također, u jezgri nema praznina. To može uzrokovati vanjski zvuk. Transformator treba raditi tiho - ovo je glavni uvjet.

Ispravljači i filtri

Tada morate napraviti rupe za instalaciju elektrolitičkih kondenzatora - oni se koriste u napajanje kako bi dobili osloboditi od varijabilne komponente struje. Kao ispravljač, možete koristiti sklop sastavljen od četiri poluvodičke diode. Zove se "selenium ispravljač". Slučaj je izrađen od tankih aluminijskih, četiri terminala, na koje su priključeni izvor napajanja izmjeničnog napajanja i opterećenje. Dizajn nije vrlo kompliciran, ali dobivanje takvog uređaja postaje teže.

Izrada pojačala

Stoga, kao ispravljač za prijenosno pojačalo za slušalice, najbolje je koristiti konvencionalne poluvodičke diode. Jedini uvjet - veličina obrnutog napona treba biti 300 V i veća. Za tehnologiju svjetla, visoki naponi su normalni. Preporuča se ugradnja dodatnih gušenja - oni će ukloniti buku visoke frekvencije koja može prodrijeti u mrežu. To vrijedi i za slučajeve u kojima se pojačalo planira koristiti zajedno s prijenosnim računalom, osobnim računalom i bilo kojom drugom tehnikom koja koristi pulsirajuću električnu energiju.

Vokalni namotaji

Napon žice za većinu radijala iznosi 6,3 V. Maksimalna dopuštena vrijednost je 7 V. Ali postoje i žarulje koje trebaju 12,6 V za namatanje vlakana (npr. GU-50). Ali to su svjetiljke koje se koriste isključivo u moćnoj opremi i za naš dizajn nisu primjenjivi. Vijanje filamenta mora biti namotano debelom žicom kako bi svi krugovi dobili snagu. Osim toga, može se napajati i svjetiljka (ili LED), koja će signalizirati uključivanje / isključivanje pojačala.

Ponekad se u literaturi može upoznati s preporukama stručnjaka - ispraviti struju prije podnošenja žarulja sa žarnom niti. To je dobro rješenje za uklanjanje neugodnih buke koja se javlja tijekom rada. Činjenica da je nit, poput zvučnika, malo "zujanje" kada je napaja izvor AC. Oscilira frekvencijom od oko 50 Hz. Ove fluktuacije mogu utjecati na rad VLF-a. Da biste ih se riješili, dovoljno je instalirati ispravljač mosta i nekoliko elektrolitičkih kondenzatora. Zatim samo vlakna neće vibrirati.

Sastavljanje pojačala

A sada ćemo početi sastavljati pojačalo - to je mukotrpan zadatak, ali to je vrlo jednostavno. Čak i najbolji pojačala za slušalice za cijevi sastavljeni su prema klasičnim shemama koje smo gore spomenuli. Nakon što smo odabrali određenu shemu, možemo ga početi primjenjivati. Prikupiti sve elemente potrebne. Postavite varijabilne otpornike i možete početi s montažom.

Ugradna ploča ULF

Prva stvar koju trebate učiniti je položiti kabele za napajanje niti. Za ekonomiju, ponekad je jedna žica povezana s kućištem. U našem slučaju, moć je konstantna struja, tako da slučaj trebate spojiti minus. Stoga, na svakoj utičnici svjetla, potrebno je spojiti jedan od krajeva filamenata na kućište. Drugi izlaz se isporučuje plus iz izvora napajanja. Zatim, kada su sve gume na mjestu, možete nastaviti s instalacijom pasivnih komponenti.

Skupština elemenata

Prva stvar koju trebate učiniti jest povezivanje lanaca, što može biti razlog za pojavljivanje izvanjske pozadine. Pri povezivanju slušalica s cijevnim pojačalom može se čuti karakterističan zvuk koji ukazuje na lošu vezu u sklopovima. Varijabilni otpornici su spojeni na elemente kruga pomoću zaštićenih žica - pobrinite se da žica bez pletenice bude što kraća. Čvrsto položite žice, možete koristiti pričvrsnice za pričvršćivanje.

Zatim napravite instalaciju otpornika i kondenzatora - visokonaponski (anodni) dio koji trebate učiniti posljednje. Radi lakšeg ugradnje mogu se koristiti cilindrični elektrolitički kondenzatori tipa VZR KE-2M. Oni su fiksirani pomoću matice na slučaj. Minus je slučaj kondenzatora, plus - središnje jezgre. Pomoću nje možete olakšati instalaciju - ona se spaja na "+ 300V" iz izvora napajanja. A onda su na ovu venu lemljeni otpornici, drugi izlaz koji je povezan s anodama svjetiljki.

Završetak instalacije

Sada morate provesti vezu slušalica s cjevastim pojačalom - to je učinjeno s utičnim utikačima. Odmah trebate napraviti rezervaciju da je uporaba 3,5 mm utičnice neprikladna - teško ga je staviti, a lemljenje je također problematično. Stoga je bolje koristiti konektore od 6,5 mm - izgledaju lijepo na aluminijskom tijelu. Ako proizvodite transformatorsko pojačalo za slušalice, trebate spojiti opterećenje na anodni krug.

Preporuča se prethodno utvrditi je li potrebna mješalica. Ovaj uređaj, kroz koji se spajaju nekoliko signala u jedan. Drugim riječima, možete uzeti signal iz mikrofona, računala i gitare, podesiti količinu pojačanja i primijeniti na ulaz ultrazvuka. Stoga, ako trebate napraviti nekoliko ulaza, morat ćete instalirati dodatne priključke kao što su "tulip" ili "utičnica". I za svaki ulaz, podešavanje glasnoće je učinjeno - zasebni varijabilni otpornici postavljeni su za tu svrhu.

Stereofonski ULF

I još nešto. Kod izrade stereo pojačala za slušalice na 6Zh1P ili sličnoj svjetiljci potrebno je koristiti otpornike varijabilnih parova - dva u jednom. Drugim riječima, na jednoj ruci bi trebala biti dva klizača. Pomoću takvog uređaja, moguće je istodobno prilagoditi dobit izravno kroz dva kanala.

Ako je pojačalo stereo pojačalo, za svaki izvor signala koristi se odvojeni predpojačalo. Terminalna kaskada može se dijeliti. Ali najjednostavniji način ostvarivanja stereo pojačala je izraditi dva mono uređaja. Jedan od njih prima signal s lijevog kanala, drugi - od desnog kanala. Na isti način, također možete napraviti pojačalo za subwoofer. Samo je potrebno dodati niskopropusni filtar dizajnu. No, kada izradite jednostavan pojačalo za slušalice, ne trebate ga sami koristiti.

Transformator zvuka

Prilikom izrade ULF cijevi prema klasičnoj shemi, potrebno je koristiti transformatore tipa TVS. Instaliraju se ranije na pojačala na radio i radio prijemnicima. Ako pomno pogledate, možete vidjeti da praktički nema razlika u mrežnim transformatorima. I sada više:

  1. Primarni napon namotavanja mrežnih i zvučnih transformatora je oko 250 V.
  2. Na sekundarnom namotanju napon je oko 9-10 V.

Drugim riječima, čak i kineska mreža može se koristiti kao audio transformator. Mogu se naći iu jeftinim zvučnicima i različitim uređajima. To je samo potrebno obratiti pozornost na kvalitetu čelika, od čega je jezgra napravljena. Transformatori poput TVZ-a ili TWC-a (koji se koriste za osobno skeniranje cijevnih TV-a) mnogo su bolji od kineskih kolega.

Shematski dijagram UZSh

U slučaju da se koristi krug stereo pojačala, potrebno je razmotriti jednu značajku. Spojite sekundarne transformatorske namote za cijevno pojačalo za slušalice u seriju. Središnja točka spojena je na tijelo uređaja. Drugi je zaključak lijevi kanal, a treći je pravi kanal. Takvo pojačalo također se može koristiti kao pred-kaskada za sustav kućnog zvučnika. Na njega možete istodobno spojiti nekoliko signala iz različitih izvora.

U zaključku

Ali to možete sami, ne samo iz improviziranih materijala, cijevnog pojačala za slušalice. Komplet za proizvodnju takvih uređaja može se kupiti po relativno maloj cijeni. Naravno, davanje novca za ono što se može naći u bilo kojem odlagalištu glupo je. Najteža stvar u poslu je proizvodnja slučaja. Lako je raditi s aluminijem, to je samo zavarivanje koje je problematično - lakše je pronaći osobu koja se bavi ovom djelatnošću. Naravno, možete koristiti spojenu vezu. To je samo puno slabije.

Postavke ne zahtijevaju uređaj, povezivanje slušalica s pojačalom svjetlosti prilično je jednostavno - sve počinje odmah raditi. Ako sumnjate u svoje sposobnosti, pokušajte najprije napraviti "grubu" verziju - na taj način, na koljenu. Nakon proizvodnje takvog uređaja, može se napraviti nekoliko eksperimenata kako bi se odredili potrebni parametri elemenata. Činjenica je da odabirom kondenzatora možete promijeniti ton - povećati ili smanjiti frekvenciju reproduciranog zvuka.

Pojačalo, proizvedeno prema klasičnoj shemi, radit će dugo, jer je život radio svjetiljke oko 1000 sati. A možete je zamijeniti za par sekundi. Na ovaj uređaj možete spojiti čak i vinilni player - bit će relevantan za ljubitelje "antike". No, izlaz koji se spaja na slušalice može se povezati s ulazom zvučne kartice - to će omogućiti digitalizaciju bilo kojeg vinilnog zapisa.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Pojačalo zvuka DLS MA41Pojačalo zvuka DLS MA41
Odaberite najbolje slušalice za telefoneOdaberite najbolje slušalice za telefone
Moderna oprema - slušalice SonyModerna oprema - slušalice Sony
Pojačalo TV signala i njegove sortePojačalo TV signala i njegove sorte
Kako spojiti radio na subwoofer. Kako spojiti pojačalo.Kako spojiti radio na subwoofer. Kako spojiti pojačalo.
Pojačalo s vlastitim rukamaPojačalo s vlastitim rukama
Pojačalo Yamaha A S700: specifikacije i recenzijePojačalo Yamaha A S700: specifikacije i recenzije
Kako napraviti sami pojačalaKako napraviti sami pojačala
Krug pojačala zvuka je najjednostavniji. Kako napraviti sam pojačalo zvukaKrug pojačala zvuka je najjednostavniji. Kako napraviti sam pojačalo zvuka
Dvokanalni pojačala: osnovni parametri, vrste i klasifikacijaDvokanalni pojačala: osnovni parametri, vrste i klasifikacija
» » Jednostavno pojačalo slušalica za slušalice za hands-free rad
LiveInternet