Koliko kontinenata na Zemlji? Danas, sedam

Što je naša planeta? Koliko kontinenata na Zemlji? Ovo se najbolje vidi kada se gleda iz svemira. Međutim, svi nemaju takvu priliku, pa se ograničavamo samo na model planeta - globus. Ako pažljivo pogledate, možete vidjeti da je samo treći dio Zemlje prekriven zemljom, a sve ostalo je voda. Zemljište je podijeljeno na nekoliko područja, koja se nazivaju kontinenti ili kontinenti. Prethodno se smatralo da ih ima samo pet: Amerika, Australija, Afrika, Europa, Azija.

sadržaj

  Koliko kontinenata na ZemljiNo, danas znanstvenici drže drugačije mišljenje. Prvo, tijekom gradnje Kanal Panama Amerika je podijeljena na dva kontinenta - sjeverne i južne dijelove. Drugo, Antarktika. Prethodno je vjerovao da je područje oko Južnog pola - to su samo ogromni blokovi leda, ali sada je sigurno da je to - još jedan kontinent. Istina, samo pingvini žive na njemu, ali od toga ne prestaje biti suho. Tako smo dobili odgovor na pitanje koliko kontinenata na Zemlji. Ispada da ih ima sedam.

  Što su oni?

  Gledajući kartu ili globus, možemo vidjeti sve kontinente koji postoje na našem planetu. Razgovarajmo o tome što jesu. Nakon što smo naučili koliko kontinenata na Zemlji, mi ćemo odrediti - što je to? Kontinenti su ogromna područja zemlje, oprana od oceana i mora.

  Ako, međutim, znanstveno, kontinent je veliki niz zemaljska kora, od kojih je većina iznad razine svjetskog oceana i zove se zemlja, a manja se nalazi ispod određene razine i zove se periferna. Ovaj koncept uključuje otoke koji se nalaze na kontinentalnoj polici.Koliko kontinenata na planeti  O tome koliko je kontinenata na Zemlji, mišljenja se razilaze do danas. Njihov se broj razlikuje u različitim tumačenjima. Na primjer, Europa i Azija - ponekad su sjedinjeni na jednom kontinentu i zovu se Eurasia. Što se tiče Amerike, sve je obrnuto: mnogi smatraju da je to jedan kontinent unatoč činjenici da je kanal podijeljen na sjever i jug. Polazeći od toga, ispada da svatko ima svoj pristup. Stoga znanstvenici još uvijek nisu odlučili koliko je kontinenata na Zemlji - šest ili sedam.

  Sada razmislite o čemu svaka od njih predstavlja. Azija je najveći kontinent na Zemlji. Ima površinu od 43 milijuna četvornih kilometara. Sljedeće su ogromna područja zemlje: Amerika i Afrika. Njihova površina - odnosno - 42 i 30 milijuna četvornih metara. km.

  Ali kontinent Australija - najmanji na našem planetu. Zauzima samo 8 milijuna km trga.Kontinent Australija

  Također je vrlo teško nazvati Antarktiku suhom jer je pod ledenim oklopom. Međutim, unatoč svemu, to je najviši kontinent na planeti, visina je 2040 metara iznad razine mora. I iako na Antarktici nema stalnog stanovništva, ali se stalno nalazi na više od 40 istraživačkih postaja različitih država koje se bave istraživanjem.

  Prema legendi, u antici je postojao još jedan kontinent - Atlantis. Međutim, znanstvenici to nisu mogli dokazati. Smatra se da je bila smještena između Amerike i Europe, ali potonula je zbog snažnog potresa. To je koliko kontinenata na planetu, a svaki od njih ima svoje klimatske uvjete, floru i faunu i, naravno, stanovništvo.

  Dijelite na društvenim mrežama:

  Povezan
  Koliko je dijelova svijeta na Zemlji? Dijelovi svijeta i kontinenataKoliko je dijelova svijeta na Zemlji? Dijelovi svijeta i kontinenata
  Što naziv znači Antarktika: mitovi i stvarnostŠto naziv znači Antarktika: mitovi i stvarnost
  Kontinenti Zemlje. Imena kontinenataKontinenti Zemlje. Imena kontinenata
  Što istražuje geografija kontinenata i oceana? Kopno i ocean - što je ovo?Što istražuje geografija kontinenata i oceana? Kopno i ocean - što je ovo?
  Zemlja koju zauzima zemlja planeta Zemlja i njegova veličanstvena raznolikostZemlja koju zauzima zemlja planeta Zemlja i njegova veličanstvena raznolikost
  Što je najjužniji kontinent?Što je najjužniji kontinent?
  Općeniti zemljopisni pojmovi: zemlje, kontinenti, oceaniOpćeniti zemljopisni pojmovi: zemlje, kontinenti, oceani
  Zašto se kontinenti kreću i da se to uvijek dogodilo?Zašto se kontinenti kreću i da se to uvijek dogodilo?
  Što je kopno drugačije od otoka? Detaljna analizaŠto je kopno drugačije od otoka? Detaljna analiza
  Značajke zemljopisnog položaja i prirode Afrike. Kako je kontinent Afrike u odnosu na druge…Značajke zemljopisnog položaja i prirode Afrike. Kako je kontinent Afrike u odnosu na druge…
  » » Koliko kontinenata na Zemlji? Danas, sedam
  LiveInternet