Najveći cvijet na svijetu: bit ćete iznenađeni!

Rafflesia - to je ovo stvaranje prirode koja nosi ponosni naslov "najvećeg cvijeta na svijetu". Istina, ovo biljka je iznenađena ne samo veličinom već i drugim svojstvima koja imaju malo veze s uobičajenim idejama o bojama. Uostalom, najveći cvijet je fetidna, svijetlo crvena biljka, koja ponekad prelazi ljudski rast. Usput, zbog užasnog mirisa, rafflesia se često naziva ljuštura. Iako lokalni stanovnici nazivaju ovu biljku "lotosov cvijet" ("bunga patmah"). Možete ga vidjeti tropske šume Indonezija (Java, Sumatra, Kalimantan) i Filipini.najveći cvijet na svijetu

Njegovo ime najveći cvijet na svijetu dobio u čast časnika T. Rafflesa i botaničara D. Arnolda. Otkriće je napravljeno otok Sumatre. Gore spomenuti pioniri izmjerili su cvijet, dali mu naziv i znanstveni opis.Iznenađujuće, najveći cvijet na svijetu nije u stanju sintetizirati neke od organskih i mineralnih tvari koje mu treba. Zbog toga imenovana biljka, unatoč njegovim dimenzijama, parazits na vina. Da bi to postigao, stvara posebne niti koje prodiru u tkivo lianama, ne dovodeći ih istodobno ni najmanju štetu. Ovaj cvijet nema korijenje i zeleno lišće.

najveći na svijetuRast rafflesije nije prebrzo. Kora biljke, ispod koje prolazi sjeme parazitskog cvijeta, procvjeta nakon 1,5 godina, a 9 mjeseci kasnije crveni se cvijet rastvara. Rafflesia se sastoji od 5 debelih latica crvena opeka sa svijetlim bijelim outgrowths podsjeća na bradavice. Od daljine opisani cvijet je poput golemog agarnog leta. Istina, on cvjeta samo 4 dana. Oblikom rafflesia nalikuje trulom mesu i ima isti smrad. Tako se najveći svjetski cvijet može njuškati brže nego što se vidi. Nakon razdoblja cvatnje, rafflesia se razgrađuje nekoliko tjedana i uskoro se pretvara u crnu, bezobličnu masu. Ako pelud ulazi u ženski cvijet, počinje razvoj voća, u kojem se nalaze tisuće sjemenki.

najveći cvijetTo je neobičan miris koji rafflesia privlači muhe oprašivanje ovog cvijeta. Uzimajući na cvjetni disk, muhe muče u njemu, postupno pada sve do dolje. U prstenastoj brazdi, tanke vlasi usmjeravaju muhe na stabljike, koje se na leđima nanose ljepljivim peludom. Odvaženi insekti šalju se ženskim cvjetovima, oplodujući njihovu krupicu. Ali nakon sazrijevanja biljke, velika životinja treba pomoć, koja može slomiti voće i prenijeti sjeme rafflesije na drugo mjesto. Važno je napomenuti da cvjetni najveći cvijet u svijetu u promjeru može biti jednak 1 m i težak oko 8 kg. Osim toga, rafflesia ima najširu cvat.

Trenutno znanstvenici prepoznaju 12 vrsta rafflesia. Najpoznatiji među njima su Rafflesia tuan Muda i Rafflesia Arnoldi. Navedene vrste imaju najveće cvijeće. Čak i rafflesia sapri u promjeru dosežu 15-20 cm. Zanimljivo je da indonezijski tvrde da ekstrakt iz bubrega imenovanog biljka doprinosi obnovi brojke nakon porođaja. Što se tiče znanstvenika, oni prepoznaju da život ovog jedinstvenog cvijeta još nije u potpunosti istražen.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Cvijet Italmi je simbol UdmurtijeCvijet Italmi je simbol Udmurtije
Yuka (cvijet): kako se brinuti za njega kod kućeYuka (cvijet): kako se brinuti za njega kod kuće
Lijepa azaleja (cvijet). Kako se brinuti o biljciLijepa azaleja (cvijet). Kako se brinuti o biljci
Cvijet s crvenim cvijetom simbol je životne energijeCvijet s crvenim cvijetom simbol je životne energije
Nepretenciozna aspidistra: kućna njegaNepretenciozna aspidistra: kućna njega
Sažetak: "Nepoznati cvijet" Platonova A.P.Sažetak: "Nepoznati cvijet" Platonova A.P.
Anthurijev cvijet. Kako se brinuti?Anthurijev cvijet. Kako se brinuti?
Cvijet kupališta - raznolikost vrstaCvijet kupališta - raznolikost vrsta
Najneobičniji cvijet. Neobična cvjetova: top-10Najneobičniji cvijet. Neobična cvjetova: top-10
Cvijet ženske srećeCvijet ženske sreće
» » Najveći cvijet na svijetu: bit ćete iznenađeni!
LiveInternet