Gospodari mora: o tome gdje živi kit, i zašto je bačen na kopno

Za statistiku, imamo na umu da postoji 86 vrsta tih životinja na Zemlji. Najveći kit u svijetu to je plavo. Duljina ovog divovskog stvaralaštva je gotovo 33 metra! Govoreći figurativno, uklapalo bi 30 afričkih ili indijskih slonova! gdje kit živiAko govorimo o tome gdje živi kit od takvih neobičnih veličina, to su otvoreni morski i oceani širom svijeta. Međutim, ovo stanište nije samo plavo, već općenito sve žive kitove.

Gospodari mora

Dakle, saznali smo da su morem i oceansima mjesta gdje kit živi. Ali za sve to, zapamtite da kitovi nisu ribe! Udišu pluća poput svih sisavaca, a ne kopa kao riba. Zato je izuzetno potrebno da s vremena na vrijeme dižu na površinu vode kako bi privukli dah. Ovaj postupak popraćen je izvanrednom fontanom iznad razine mora. Ali su kitovi uvijek živjeli u vodi? Naravno da ne! koliko dugo je kitZanimljivo je da je prije nekoliko milijuna godina, preci modernih kitova živjeli na zemlji, i za razliku od prvog, njihovi potomci preselili u plitkoj vodi, to skriva od svojih neprijatelja i istovremeno pljačkajući malih životinja, a nakon nekog vremena potpuno u more. Istodobno, njihova kosa u potpunosti je nestala iz njihovih tijela, a njihovi prednji predjeli pretvoreni su u peraje. Rep je preuzeo nužan oblik za ugodan plivanje - ne okomito, kao u ribi, ali vodoravno.Dakle, gdje život kitova, saznali smo. "Swam" na!

Od života kitova

Ovisno o njihovom zoološkom vrsta kitova mogu jesti ribu, lignje, male rakove i plankton. Želuca ovih životinja sadrži dvije do tri tone hrane. Oni progutaju svoj plijen bez ikakvih pokušaja žvakanja. Plivačke kitove vrlo brzo. Svojim dimenzijama postižu brzine do 50 kilometara na sat. Osim toga, ove su životinje izvrsni ronioci. bijeli kitKavaleri za spermu, na primjer, mogu zaroniti do dubine do tri tisuće metara! I sve to zahvaljujući debelom sloju masnoća, dopuštajući im da se zaronju na takve dubine, kao i preostale u zarasloj nosnici kita, kao u vrećici, zraku. To mu daje priliku da ne pluta na površinu dva sata. Ako govorimo o tome koliko kitova živi, ​​onda ta brojka doseže 50 godina. Kitovi su živopisne životinje. Oni rađaju živih mladunaca, hraneći ih mlijekom, koji je, usput rečeno, 10 puta hranjiviji od kravljeg mlijeka! Zahvaljujući tome, mali kitovi rastu vrlo brzo. Važno je napomenuti da ove životinje imaju izvrsnu viziju, dodir, sluh, a ne samo ... Kao što je dokazano, oni su vođeni drugim osjetilnim organima - analizatorima. Kitovi su u stanju uhvatiti ultrazvuk i infrasudu, među sobom razgovaraju razne zvukove. Između ostalog, kitovi su vrlo pametni životinje koje se mogu lako obučiti!

Gdje živi kit?- u tropima ili na ledu?

Kitovi se šire diljem svijeta, jer u morima i oceanima za njihovo kretanje ne postoje prepreke. Oni ostaju u čoporima, preferiraju isto mjesto u određenoj sezoni, ali ipak moraju plivati ​​na velikim udaljenostima. Ovisno o vrsti, kitovi su podijeljeni u ljubav prema vrućini i ljubitelji hladnih voda. Na primjer, bijeli kit (ili beluga) živi u polarnim vodama, a kitovi ubojica žive u vodama tropskih ili subtropikata.

Fenomen "samoubojstva"

Ovo je čest fenomen u životu kitova. Bacanje na obalu, životinja umre. gdje kit živiPrema jednoj verziji, to je zato što su ljudi vrlo jaki zagađuje Svjetski ocean. Druga verzija kaže da je sve zbog vlastitih ultrazvuka, što ponekad dovodi do kitova. Plutajući pod vodom, životinja šalje dalje ultrazvučni signal, te da u slučaju prepreke koje se reflektira od njega i vrati se na kita (poput šišmiša) koji, znajući da je prednji prepreka okreće. No, ako je plaža je prilično ravna, ultrazvučni signal reflektira od njega, da misinforming kita on misli ispred vode pri velikoj brzini ispušta na zemlji! Vodite brigu o kitovima - spasi ih!

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Najteža životinja na svijetu. Koliko plavi kit, slon i nilski konj vagati?Najteža životinja na svijetu. Koliko plavi kit, slon i nilski konj vagati?
Japanski kit: stil života, područje, zaštitaJapanski kit: stil života, područje, zaštita
Kako i kako kitovi jedu?Kako i kako kitovi jedu?
Odgovaramo na vrlo popularno dječje pitanje: "Koliko je težak kit?"Odgovaramo na vrlo popularno dječje pitanje: "Koliko je težak kit?"
Morska životinja sisavaca. Vrste morskih sisavacaMorska životinja sisavaca. Vrste morskih sisavaca
Veliki kit iz obitelji glatkih kitovaVeliki kit iz obitelji glatkih kitova
Najveći zupčasti kit. Veličina kitovaNajveći zupčasti kit. Veličina kitova
Životinja u oceanu. Fauna svjetskog oceanaŽivotinja u oceanu. Fauna svjetskog oceana
Vrste kitova: popis, fotografija. Zubne kitove: vrsteVrste kitova: popis, fotografija. Zubne kitove: vrste
Bijeli i plavi kitovi: veličine. Najveći kit: dimenzijeBijeli i plavi kitovi: veličine. Najveći kit: dimenzije
» » Gospodari mora: o tome gdje živi kit, i zašto je bačen na kopno