Orangutan Sumatran: opis i fotografija

Orangutani su jedan od najpoznatijih na svijetu i popularne vrste antropoidnih majmuna. Znanstvenici ih, zajedno s gorilama i čimpanzama, upućuju na broj životinja najbližih ljudima. Trenutno su poznate samo dvije vrste ovih crvenih majmuna: Orangutan Sumatran i Bornean. U ovom članku ćemo detaljno razmotriti samo prvi od njih.

Orangutan ili orangutan?

Neki ljudi vjeruju da je izgovor i pravopis imena ovog majmuna potpuno i potpuno smanjen na jednu varijantu - "orang-utan". Čak i urednici teksta Microsoft "preskoči" tu riječ, dok se riječ "orangutan" naglašava crvenom bojom. Međutim, ovo pravopis je pogrešan.

Činjenica da je jezik dio stanovništva živi na otocima Sumatri i Kalimantan „orangutan” - je dužnik i „orangutan” - šumski ljudi, šuma stanovnik. Zato prednost treba dati drugu verziju ime zvijeri, čak i unatoč činjenici da su neki urednici i dalje „smatraju” pisanje krivo.

orangutan sumatran

Gdje je ovaj majmun?

Orangutan Sumatran, čija fotografija možete vidjeti u našem članku, živi diljem teritorija otoka Sumatre i Kalimantan. Ipak, apsolutna većina tih majmuna nalazi se u sjevernom dijelu Sumatre. Njihova omiljena staništa su tropske šume i džungle.

Sumatranski orangutan. Opis vrste

Vjeruje se da su to antropoidni majmuni imaju svoje afričke kolege - gorile. Možda je to tako, ali majmunske značajke orangutana su mnogo jače nego kod gorila. Na primjer, prsa crvenog majmuna duga su, a stražnje noge su znatno kraće od onih njihovih afričkih kolega. Četke i noge s dugim zakrivljenim prstima u orangutanima igraju ulogu osebujnih kukica.Uz pomoć njegovih krivih prstiju Orangutan Sumatran se lako prianja na grane i suze s ukusnim plodovima, ali o tome ćemo razgovarati malo kasnije. Nažalost, za najsloženije djelovanje njegovih udova nisu prilagođeni. Što se tiče veličine tih majmuna, odrasli orangutski mužjaci su niže u veličini gorila, a oni manje vagati. Sumatranski orangutan, čija masa ne prelazi 135 kilograma, može doseći visinu od samo 130 centimetara.

Orangutska sumatranska fotografija

Međutim, ako ne usporediti veličinu od orangutana s veličinom gorila, to je prilično impresivan majmuni: duljina njihovih ruku u prolazu - 2,5 metara, a prtljažnik - masivan i gusta, potpuno obraslo crvena kosa visi u komadiće. Sumatranski orangutan, čija je glava ima okruglo lice s natečenim obrazima, pretvara u zabavu „bradom”, a objavljuje izvorne zvukove, koje smo saznali više.

Zašto sumatranski orangutani "stenjaju"?

Istraživači, promatrajući ponašanje i način života sumatranskih orangutana, primijetili su da se ti majmuni stalno i jako uzdišu. Jednom kada je slavni zoolog i profesor Nikolaj Nikolayevich Drozdov, proučavajući ove životinje u jednom od njegovih televizijskih programa, primijetio: "Gromak poput starca u boli. Ali on nije starac i ne ozlijedi. On je orangutan. "

Zanimljivo je da vrećica grla u tim životinjama proguta, poput kugle, stvarajući zvukove koji su se posvađali, postupno pretvarajući se u duboko grlo oplakivanje. Ti se zvukovi ne mogu zamijeniti s drugima. Možete ih čuti i za kilometar!

Lifestyle Orangutani

Prosječni životni vijek tih životinja je oko 30 godina, a maksimalni je 60 godina. Ovi crveni "starci" vole živjeti sami. Ako se ikad upoznate s malom skupinom sumatranskih orangutana, onda znajte da ovo nije klan majmuna, već samo žena sa svojim potomstvom. Usput, ženke, koje se međusobno susreću, pokušavaju se raspršiti što je prije moguće, pretvarajući se da se ne vide jedni druge.

Sumatranska orangutska populacija

Što se tiče muškaraca, ovdje je situacija, naravno, složenija. Svaki odrasli Orangutan Sumatran ima svoj teritorij, na kojem živi nekoliko ženki. Činjenica je da su muškarci ovih majmuna poligamni stvorovi i vole imati na raspolaganju cijeli harem. Vlasnik teritorija uz glasne uzvike upozorava strance, lutali u njegovu domenu. Ako stranac ne ide napustiti, tada počinje pojašnjenje odnosa.

To se događa na vrlo neobičan način. Oba orangutana, kao na zapovijed, trče do najbližih stabala i grčevito ih počnu tresti. To sliči stvarnom cirkusu: stabla drmaju, lišće padne od njih, iscrpljuju se krikovi čuju diljem okruga. Ovo se gledanje nastavlja dulje vrijeme, dok jedan od protivnika ne odustaje od živaca. Obično muškarac sumratranskog orangutana gubi mu grč i postaje umoran.

Većina života crvenih majmuna izvodi isključivo na stablima. Oni također spavaju visoko iznad tla, nakon što su se predvidjeli udoban krevet. Važno je napomenuti da je Orangutan Sumatran prilično mirna životinja. Međutim, kao što već znamo, ovo se načelo ne odnosi na svoje rođake: borbe za teritorij između njih se događaju trajno.

Sumatranska orangutanska težina

Što ti majmuni jedu?

U principu, Orangutan Sumatran (fotografije tih majmuna obično uzrokuju puno dojmova) - to je vegetarijanac. Zato su sretni okusiti mango, šljive, banane, smokve.

Zahvaljujući nevjerojatnoj snazi ​​i drugim fizičkim podacima, ovi majmuni vrlo su se vješto uspinjali najvišim tropskim stablima otoka za njihovu omiljenu poslasticu - mango. Ako su, na primjer, gornje grane stabala tanke, antropoidni majmun impresivne veličine smiruje se usred krune, savijajući grane prema sebi. Nažalost, to ide na sam stabla: grane se slomljuju i rastresu.

Sumatranski orangutanski opis

Orangutani koji nastanjuju otok Kalimantan, brzo udebljati. I sve zbog toga što je ljeto najpovoljnije vrijeme za crvene "šumske stanovnike". Obilje raznolikih tropsko voće omogućuje majmunima da ne samo da brzo rastu jake, nego i da pohrane masti za kišnu sezonu, kada će morati jesti samo kore i lišća.

Orangutska populacija

Kao što je već gore spomenuto, u prirodi postoje dvije vrste ovih majmuna: Bornean i sumatranski orangutan. Broj ovih životinja tijekom posljednjih 75 godina, nažalost, smanjio se za četiri puta. Glavni čimbenici koji negativno utječu na njihovu populaciju su:

  • stalno onečišćenje okoliša;
  • nezakonito lov mladih životinja i njihovu prodaju.

Sumatranska orangutska glava

Osim toga, populacija ovih životinje snažno ovise o stanju trikova u kojima žive. Zato je potrebno zaustaviti rasprostranjeno rezanje džungle i tropske šume, što dovodi do smrti orangutana. Trenutno, ti majmuni su samo oko 5 tisuća pojedinaca. Ako se vrijeme ne poduzme da ih zaštiti, oni mogu nestati s lica zemlje zauvijek.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Primjeri aforizama i rečenica s riječju "majmun"Primjeri aforizama i rečenica s riječju "majmun"
Kako provjeriti pravopis u RiječiKako provjeriti pravopis u Riječi
Rođen je u godini majmuna. Astrološke značajke će otkriti tajneRođen je u godini majmuna. Astrološke značajke će otkriti tajne
Antropoidni majmuni i čovjek su sličnosti i razlike. Vrste i znakovi suvremenih velikih majmunaAntropoidni majmuni i čovjek su sličnosti i razlike. Vrste i znakovi suvremenih velikih majmuna
Kako crtati majmun korak po korakKako crtati majmun korak po korak
Fable "Mirror and the Monkey": analiza radaFable "Mirror and the Monkey": analiza rada
Rak majmuna: Karakteristike, KompatibilnostRak majmuna: Karakteristike, Kompatibilnost
Međunarodna crvena knjiga: životinje. Tko vodi međunarodnu crvenu knjigu?Međunarodna crvena knjiga: životinje. Tko vodi međunarodnu crvenu knjigu?
Usne majmuna. Majmun s ispruženim usnamaUsne majmuna. Majmun s ispruženim usnama
Drevni majmuni, od kojih je bio čovjekDrevni majmuni, od kojih je bio čovjek
» » Orangutan Sumatran: opis i fotografija
LiveInternet