Rezerve plina u svijetu. Rezerve prirodnog plina u svijetu

Korištenje prirodnog plina važan je dio života modernog čovjeka. Ona grije naše domove tijekom zime, daje nam priliku kuhati i kupanje u toploj vodi, uz pomoć pokretnih vozila i velike tvrtke posluju. Neće biti plava goriva - doći će do kolapsa. Unatoč ogromnim rezervama plina u svijetu, potrebno je koristiti resurse mudro i produktivno, tako da nakon mnogih generacija generacije mogu uživati ​​u blagodatima civilizacije.

Rezerve plina u svijetu (2014.)

Bez obzira koliko je kubičnih metara plavog goriva planeta u krilu, mora biti oprezan i ekonomičan u njezinoj ekstrakciji i potrošnji. Resurs se ne nadopunjuje i sam po sebi ne formira. Tako prije ili kasnije može završiti.

rezerve plina u svijetuTočna količina plina skrivenog ispod slojeva zemlje, nitko vas neće nazvati. No, prema nekim stručnjacima, možemo govoriti o 173 trilijuna istraženih rezervi. Sljedećih 120 trilijuna navodno su skriveni daleko od naših očiju, a ruka čovjeka još nije stigla do tajnih bogatstava. Ovo plavo gorivo bi trebalo biti dovoljno za čovječanstvo samo 65 godina. Gdje su najveće rezerve plina na svijetu? Stol koji su sastavili stručnjaci pomoći će nam odgovoriti na ovo pitanje.

zemlja

bilijuna

msup3-

Ruska Federacija31,2-48,8
Iran33,6-34
Katar24,6-25,2
Turkmenistan

9,9-17,5

Sjedinjene Države8,7-9,4
Saudijska Arabija8,1-8,3
Ujedinjeni Arapski Emirati6
Venecuela5.5
Nigerija5.1
Alžir4.5

Valja napomenuti da postoje zemlje s najvećim pričuvama plin iz škriljca u svijetu. Oni su SAD, Rusija, Ukrajina, Mađarska, Poljska, Austrija, Njemačka i ostale europske države.

Ruska Federacija

Naša zemlja ima najbogatije naslage ovog resursa. Kao što je prikazano u tablici, očekivani volumen plavog goriva kreće se od 31 trilijuna kubnih metara do gotovo 50. Kao postotak posjedujemo 24 do 40 posto postojećih rezervi plina na Zemlji.

rezerve prirodnog plina u svijetuViše od polovice potencijalnih resursa Ruske Federacije nalazi se na zapadnoj regiji Sibira, više od četvrtine - na policama Kara i Barentsovih mora. Dio predviđenih depozita koncentrira se u moru Dalekog istoka i Arktika, kao iu azijskom dijelu zemlje. Što se tiče izviđanja, dvije trećine su skrivene u utrobi Yamal-Nenets Distrikta. Europski dio Ruske Federacije je samo 10%. To su najveće rezerve plina na svijetu koje postoje samo.Urengojev polje plavog goriva treći je po veličini na svijetu. Općenito, ima 16 trilijuna kubičnih metara. Ekstrakcija plina obavlja poduzeće "Gazprom", koje isporučuje proizvod mnogim europskim zemljama.

Iran

Najveće rezerve prirodnog plina na svijetu, osim Rusije, također je ta islamska republika. Prema općim procjenama, ovo je oko 16% svih postojećih resursa na planetu. Najvažniji naslovi nalaze se na sjeveroistoku iu polici Perzijskog zaljeva. Država planira izgraditi plinovod Iran-Pakistan-Indija.

rezerve plina širom svijetaIstražene rezerve plina u svijetu su velike, a Irana posjeduje najveći udio lava. Stoga sam spreman natjecati se s Rusijom za opskrbu resursa za Europu. Moć islamske republike će staviti plavo gorivo na sjeverozapad. Postoje mnoge varijante rute: kroz Tursku, Siriju, Irak ili Kavkaz. Iako je Ali Majedi, zamjenik ministra nafte i plina Irana, pozvao prvu potencijalnu granu koja najviše obećava.

Izgradnja plinovoda bit će dovršena 2019. Tada će isporuka početi. Turska će godišnje dobiti 6 milijardi kubičnih metara kubičnog plavog goriva, kao tranzitna zemlja, a Europa će gotovo udvostručiti količinu resursa.

Katar

Mala država koja neće svatko pronaći na karti svijeta, ima vrlo velike rezerve plina. U svijetu je treći po broju skrivenih kubičnih metara plavog goriva u crijevima zemlje. Približno je 24-26 bilijuna msup3. Na temelju gore navedenih podataka zemlja se može smireno baviti proizvodnjom plina sljedećih 150 godina. Ovdje je jedan od najvećih naslaga na planeti - North Dome.

Nedavno, Katar traži mogućnosti za uspostavljanje izvoza u Europsku uniju. Kao i za Iran, najbolji koridori ove države prolaze kroz Siriju i Tursku. Dok pregovara s čelnicima tih zemalja o tranzitu, vlasti Katara sanjaju se dostojne da se natječu s Rusijom, pa čak i oko sebe prenesu količinu transporta plavog goriva. I ovo je posve realno. Zemlja aktivira ulje i plin. Rezerve u svijetu ovih resursa raspoređuju se na takav način da je na Kataru najveći dio pada. Trošak depozita na ovom području procjenjuje se na 10 trilijuna dolara, što je dvostruko više od istog Irana i Rusije, Saudijske Arabije i Venezuele.

Turkmenistan

Rezerve plina diljem svijeta nalaze se na takav način da četvrto mjesto u našoj ocjeni zauzme ovo stanje. I ima svaku priliku za prelazak na prva tri, jer je predsjednik zemlje Garbaguly Berdimuhamedov uputio vladu 2015. da poveća izdvajanje resursa na 83 milijarde kubičnih metara i izvozi na 48.

najveće rezerve plina na svijetuZemlja aktivno opskrbljuje plavo gorivo u Kinu, a, paradoksalno, Iranu i Rusiji. Sada počinje izgradnja novog TAPI plinovoda u državi.

U dubinama golemog naftnog i plinskog polja u Turkmenistanu - Galkynysh - skrivene su velike rezerve plina. Nema puno takvih mjesta na svijetu. Njen je rad započeo relativno nedavno - 2013. Isto tako, zemlja ima velike depozite resursa u blizini grada Iolotana, nazvanog po ovom naselju - južnom Yolotanu.

Sjedinjene Države

Ova zemlja prvenstveno ima najveće rezerve plinovite škriljca u svijetu. Izvadite je iz uljna škriljaca, i sastoji se više od metana. Prva komercijalna bušotina ovdje je bušena 1821. godine u New Yorku. Od tada, Sjedinjene Američke Države postale su jedan od lidera u ekstrakciji ovog resursa na planeti.

istražene rezerve plina u svijetuNajveći depoziti plina u SAD-u nalaze se u Meksičkom zaljevu. To je dobro: Red Hawk, koji je otvoren 2002. godine, kao i Ticonderoga i Thunder Horse, i skriven i 20 milijardi kubičnih metara plina. U isto vrijeme, div još od 1965. i dalje Point Thompsona, koji je dio bazena nafte i plina u sjevernoj Aljasci. Ovdje crijeva zemlje sadrže 3 trilijuna msup3. Za transport resursa, zemlja gradi plinovod. Ona se proteže od Point Thompsona do same obale Tihog oceana, a od tamo do srca Amerike - Washingtona.

Stručnjaci kažu da ovaj depozit može osigurati 7% godišnje potražnje Sjedinjenih Država. Pretpostavlja se da će plinovod biti dovršen 2018. godine, a potom će započeti s punim radom.

Saudijska Arabija

Postoji više od četvrtine istraženih rezervi nafte. Općenito, ovo je oko 260 milijardi barela. Također, ova zemlja je glavni regulator cijena nafte u svijetu i vođa OPEC-a.

Što se tiče plina, u sljedećih 10 godina država će udvostručiti svoju proizvodnju. Izvozne isporuke nisu predviđene, resurs će pružiti samo unutarnje potrebe države. Trenutačno najveće plinsko polje je Tukhman, smješteno u središtu pustinje Rub al-Khali. Početna zaliha procjenjuje se na 1 milijardi prostornih metara. Resurs se nalazi na dubini od pet kilometara.

rezerve na kopnu u svijetuSaudijska Arabija, iako je među deset najboljih plinskih divova u svijetu, ipak se "hrani" uglavnom na štetu nafte. Ona je vlasnica najvećeg naftnog polja na svijetu - Gavar. Ovdje 65 posto ulja zemlje je minirano. Na primjer, 2006. godine samo u Gavaru podignuto je na površinu od 6,5% svjetske proizvodnje nafte. Tu su i prirodni naslage plin: 56.5 Milijun Msup3 se minira svaki dan.

Ujedinjeni Arapski Emirati

214 trilijuna kubičnih metara - to je pouzdana rezerve plina. U svijetu Emirati zadržavaju vodstvo na ovom području: 4% svih svjetskih depozita resursa. Uglavnom, to je minirano u Abu Dhabiju. Pod kontrolom istoimenog poduzeća nalazi se 90 posto rezerve plina u zemlji.

Prema procjenama stručnjaka, UAE je također na 5. mjestu u svijetu prodaje nafte. Zemlja je članica OPEC-a, imat će dovoljno rezervi nafte već više od 100 godina. 66 milijardi barela - to je toliko crnog zlata sadrže crijeva ove plodne arapske zemlje. Nacionalna tvrtka Abu Dhabi također kontrolira industriju.

Ujedinjeni Arapski Emirati najbogatija je zemlja na svijetu i vodeće gospodarsko središte. Od 1970. do danas BDP po glavi stanovnika povećao se 20 puta. Glavni trgovinski partneri su: Italija, Njemačka, Velika Britanija, Južna Koreja i Japan. UAE je također zanimljiva zemlja. Odabrala je apsolutnu neutralnost, kako u odnosu na Zapad, tako i na njezin rodni Istok.

Venecuela

Rezerve prirodnog plina u svijetu su velike, a dio njih je u vlasništvu Bolivarne Republike. U našoj ocjeni plinskih divova traje osamo mjesto. Od 146 trilijuna kubičnih funti trećina je klasificirana kao "moguća". Država sudjeluje u razvoju plavih naftnih polja na polici zajedno s tvrtkama Rusije, Kine, Alžira i Malezije.

rezerve nafte u svijetuNa zapadnoj hemisferi planeta, Venezuela je koncentrirala najveće rezerve nafte - oko 75-80 milijardi barela. Iako vlada izjavljuje da su te brojke nekoliko puta smanjene. Bilo kako bilo, u Latinskoj Americi ovo je prva država u sferi proizvodnje crnog zlata. Član je OPEC-a i jednog od najmoćnijih izvoznika nafte na planeti.

Venecuela - ne samo poznati vođa važne izvoznik prirodnih resursa, ali i tvrdi da je prvo mjesto na ljestvici od najrazvijenijih i najuspješnijih zemalja u Latinskoj Americi. I to usprkos svim sukobima s SAD-om, graničnim Antillama i susjednom Kolumbijom.

Nigerija

Rezerve plina širom svijeta raspoređene su na takav način da deset najvećih plinskog carstva dobiju dvije afričke države. Na devetom mjestu imamo Nigerija - broj jedan na "crnom" kontinentu iznad istraženih rezervi plavog goriva. U unutrašnjosti zemlje, oko 5 trilijuna kubičnih metara resursa skriveno je ovdje. Prema izvozu, Nigerija je na 7. mjestu na svijetu, što je također dobar rezultat.

rezerve plina u svijetu (2014.)Ima zemlje i ulja. Drugo mjesto zauzima Libiju u odnosu na broj dokazanih rezervi vrijednih bačava. No, u pogledu izvoza crnog zlata u Africi, nema ravnopravnosti. Nigerija aktivno prodaje resurs Zapadnoj Europi, Sjedinjenim Državama, Indiji i Brazilu. Ona je počasni član OPEC-a.

Alžir

Najveće rezerve plina na svijetu nalaze se u dubinama ove afričke zemlje. I iako je država samo 10. mjesto na popisu zemalja s velikim depozitima plavog goriva, to je 5. mjesto u ocjeni najplodnijih i najaktivnijih rudara ovog resursa. Stručnjaci navode lik od 4,5 bilijuna msup3 - to su dokazane rezerve plina. U svijetu, malo zemalja se može pohvaliti takvim rezultatima.

rezerve plina u svijetu: tablicaVećina plavih depozita goriva u Alžiru je plin, bez trupova uljnih naslaga, ili onaj koji je u plinskim poljima. Ostatak izvora (oko 15%) se otopi u ulju, i to u glavnom depozitu crnog zlata Hassi-Messauda. Najveće plinsko polje je Hassi-Rmel, ostale poznate točke za vađenje resursa su Nezla, Gurd-Nus i Wend-Numer. Od 1990. do danas, istražene rezerve plavog goriva u Alžiru su se udvostručile, što je rezultat aktivnog geološkog rada.

Kao što vidite, na planetu ima dovoljno plina. Ali to nas ne oslobađa od odgovornosti za njihovu ekonomsku i pravilnu upotrebu u korist budućih generacija.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Minerali Poljske: bogatstvo zemljeMinerali Poljske: bogatstvo zemlje
Značajke reljefa i minerala UzbekistanaZnačajke reljefa i minerala Uzbekistana
Plin Ukrajine. Povijest izvoza prirodnog plina iz Rusije u Ukrajinu. Tarife za plin za stanovništvo…Plin Ukrajine. Povijest izvoza prirodnog plina iz Rusije u Ukrajinu. Tarife za plin za stanovništvo…
Što je fosilna goriva?Što je fosilna goriva?
Kako uzeti očitanje plinomjeraKako uzeti očitanje plinomjera
Podrijetlo prirodnog plina, njezinih rezervi i proizvodnje. Depoziti prirodnog plina u Rusiji i…Podrijetlo prirodnog plina, njezinih rezervi i proizvodnje. Depoziti prirodnog plina u Rusiji i…
Minerali Ukrajine za školske dobiMinerali Ukrajine za školske dobi
Koliko ulja Rusije prodaje godišnje? Koliko ulja i plina godišnje prodaje Rusija?Koliko ulja Rusije prodaje godišnje? Koliko ulja i plina godišnje prodaje Rusija?
Bjelorusija: minerali. Mineralni naslovi BjelorusijeBjelorusija: minerali. Mineralni naslovi Bjelorusije
Industrija nafte i plina u RusijiIndustrija nafte i plina u Rusiji
» » Rezerve plina u svijetu. Rezerve prirodnog plina u svijetu
LiveInternet