Što je dijeta za bolesti gušterače?

Liječenje bolesti gastrointestinalnog trakta, osobito gušterače, nemoguće je bez prehrane. Štoviše, pravilna prehrana ključ je za oporavak, a lijekovi imaju drugo mjesto u smislu učinkovitosti, iako su nužni i za ublažavanje pogoršanja i iritacije.

hrana za bolesti gušterače

Dakle, koja je hrana potrebna za bolesti gušterače? U početku se uvijek posavjetujte s gastroenterologom koji će točno dijagnosticirati. Ako ste otkrili akutni pankreatitis, onda postoji velika vjerojatnost da ćete biti poslani u bolnicu za liječenje. Prvih nekoliko dana bit će potrebno oštro ograničenje hrane ili gladovanja. Tekućine će vam se dati oko 200 ml do 6 puta dnevno. Ali to vrijedi samo za akutni pankreatitis, i ako vaša bolest nije toliko opasna, liječenje će se odvijati kod kuće s promatranjem dijeta broj 5 ili br.5a.

Pravilna ishrana u bolesti gušterače ne dopušta korištenje hrane koja uzbudi sekreciju želučanog soka. Vrijedi odmah navesti popis dopuštenih jela:

- Piće: slabi čaj bez šećera ili s minimalnim sadržajem, juha divlje ruže, razrijeđena bobica i voćni sokovi.- Proizvodi od brašna: jučer ili sušeni kruh, krekeri, nezaslađeni keksi.

- Mliječni proizvodi: masni sir, puding.

- Povrće: kuhano ili kuhano.

- Groats: zobena kaša, krupica, riža, heljda, kuhana na vodi.

- Jaja: dopušteno samo u obliku omleta (u slučaju podnošljivosti), s proteinom ne smije biti više od dva, a žumanjke - ne više od pola dana.

- Meso: mršavo govedo, piletina, kunić, teletina, purica. Dopušteno u kuhanom, uparenom, grindiranom obliku.

- Riba: izuzetno niske masnoće.

- Maslac - do 30 g dnevno, biljno ulje - do 15 g.

- Voće i bobičasto voće: pire meke i slatke sorte, pečene jabuke.

gušterača čovjeka

Kao što vidite, prehrana s gušteračkim bolestima je vrlo raznolika, nećete biti stalno gladni.

Potrebno je izbjegavati obilne obroke. Dugo ćete morati jesti male obroke, i to samo u malim količinama. Isprva će biti teško, ali kasnije takva prehrana za gušterača će se upoznati. Pridržavajući se svih pravila, zajamčeno vam je da se riješite bolesti, zaboravljajući na nelagodu i bol.

dijeta za gušteraču

Ovisno o bolesti, liječnik će preporučiti dekacije bilja (na primjer kamilice), ljekovite vode (Borjomi i druge vrste).

Ni u kojem slučaju ne postavljajte hranu za bolesti gušterače bez savjetovanja s liječnikom i odgovarajućim testovima. Čak ni najkvalificiraniji liječnik neće moći odrediti stupanj zanemarivanja bolesti i prisutnost bilo kakvih pratećih problema samo uz vanjski pregled.

Treba napomenuti da ako znate gdje gušterača ljudi, nemojte napraviti dijagnozu na temelju prirode boli. U takvu bolest može se dodati gastritis, ulkus, disbakterij, a u svakom slučaju propisana je određena dijeta i liječenje.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Akutni pankreatitis: liječenje bolestiAkutni pankreatitis: liječenje bolesti
Što je pankreatitis? Simptom bolestiŠto je pankreatitis? Simptom bolesti
Simptom bolesti gušterače, ili Što se pojavljuju u pankreatitisuSimptom bolesti gušterače, ili Što se pojavljuju u pankreatitisu
Što je cista gušterače?Što je cista gušterače?
Dijeta za jetru i gušteračuDijeta za jetru i gušteraču
Pancreatitis: simptomi, liječenje i vrste bolestiPancreatitis: simptomi, liječenje i vrste bolesti
Liječenje pankreatitisa s lijekovima. Dijeta za pankreatitisLiječenje pankreatitisa s lijekovima. Dijeta za pankreatitis
Liječenje pankreatitisa s narodnim lijekovimaLiječenje pankreatitisa s narodnim lijekovima
Nekroza gušterače pankreasa - smrtonosni ishod? Prognoza pankreasaNekroza gušterače pankreasa - smrtonosni ishod? Prognoza pankreasa
Nekroza gušterače gušterače - simptomi i liječenjeNekroza gušterače gušterače - simptomi i liječenje
» » Što je dijeta za bolesti gušterače?
LiveInternet