Rad srca

Svi znaju da se veličina srca može uspoređivati ​​sa stisnutom šakom. Ali ne svatko zna da u jednom danu može pumpa oko šesnaest tisuća tri stotine i šezdeset litara krvi. Težina ovog najvažnijeg organa kreće se od dvjesto dvadeset pet do tri stotine i četrdeset grama. U cjelini, zdravlje neke osobe ovisi o tome kako srce radi. Po svojoj strukturi, srce se može usporediti s dvokatnica.

sadržaj

  Svaki od njegovih dijelova ima gornju sobu, čašu i donju komoru, desnu klijetku i lijevu.

  Rad srca ne prestaje trenutak. A ako detaljno analiziramo vezu svih dijelova koji su joj susjedni, jednostavno se možete diviti njihovim koordiniranim aktivnostima. Na obje strane između uha i ventrikula nalazi se vrata koja se nazivaju ventilom. Ventrikuli i arterije su izlazili, a ulazi prolaze kroz vene do ušiju. Zdravo srce ima savršeno ugrađena vrata, budući da se krv koju srce ne bi vratila u istu vrata ne bi trebala dobiti. Zatvaranje i otvaranje ventila dolazi sa svakim ritmičkim ritmom srca.

  S obje strane, srce ima jednu pumpu. Krv na lijevoj strani pluća, obogaćena kisikom, diže se kroz tijelo. Desna strana krvi dolazi s manje kisika, ali sadrži više ugljični dioksid, i ona se vrati u pluća.

  Uši od čaše sastoje se od tanjih zidova, jer pumpa krv na malim udaljenostima. Zidovi desne klijetke su deblji, jer usmjerava krv u pluća. Ali najvažniji dio srca jest lijevu klijetku, i ima najdeblje zidove, jer je udaljenost koju treba pumpa krvi najveća.

  Ne može svatko zamisliti kako je ozbiljan rad srca, kompresije i dekompresije oko stotinu tisuća puta dnevno.  Snaga kojom ugovor o srcu nije uvijek isti. U procesu fizičkog rada, male arterije i kapilare se šire u radnim mišićima, a protok krvi se povećava. Mišići u procesu kontrakcije stiskuju vene i guraju u srce veliku količinu krvi. Snaga kontrakcije mišića, uključujući srčane, ovisi o početnom istezanju. Ako su rastegnuti, to jest, imaju izdužena vlakna, onda će njihova kompresija biti jača. Srce, koje prima povećanu količinu krvi, proširit će se, a mišićna vlakna će se produljiti. Smanjenje takvog srca je jači. Primanje više krvi, također u velikim količinama gura je u arterije. Time se povećava cirkulacija krvi, a svi organi uz to dobivaju više hranjivih tvari i, prema tome, kisik.

  Ako je osoba zdrava, rad srca provodi se ritmično, bez ikakvih komplikacija. Međutim, s bolesnim srcem, njegovo mišiće slabi, naporno radi i prelijeva veliku količinu krvi s povećanom tjelesnom naporom, on to ne može. Djelo oslabljenog srca je također razbijeno. Ako ne može dati dovoljno krvi organa, tada se to stanje naziva zatajenje srca.

  Kod osoba sa srčanim tegobama, puls s vježbom se značajno povećava, a umjesto osamdeset otkucaja u minuti, doseže stotinu i četrdeset otkucaja. Neuspjeh srca prvenstveno utječe na rad mozga. Ako se mali protok krvi i nedovoljna količina kisika dovede u dišni centar, a ugljični dioksid se potom povlači sporije, izaziva iritaciju dišnih organa. U tom slučaju pacijent osjeća kratkoću daha.

  Bolest ovog vitalnog organa često prati neugodne senzacije, trnce u srcu. Također se uočava povećana brzina otkucaja srca u teškim uzbuđenju, neuroze.

  Čak i ako rad srca zdravog čovjeka ne uzrokuje strah, to ne znači da ga ne treba zaštititi. Stoga je opterećenje na njemu poželjno biti svedeno na minimum, jer je rad srca koji određuje duljinu ljudskog života.

  Dijelite na društvenim mrežama:

  Povezan
  Srce žaba: struktura, shema. Srce vodozemacaSrce žaba: struktura, shema. Srce vodozemaca
  Je li postupak srčanog ultrazvuka važan?Je li postupak srčanog ultrazvuka važan?
  Kardiologija. Ventili srca - ljudski životKardiologija. Ventili srca - ljudski život
  Zanimljivo je s koje strane srce se nalazi u čovjekuZanimljivo je s koje strane srce se nalazi u čovjeku
  Struktura i funkcija srca. Kako djeluje ljudsko srce?Struktura i funkcija srca. Kako djeluje ljudsko srce?
  Cirkulacijski sustavCirkulacijski sustav
  Cirkulacijski sustav vodozemaca, rakova i gmazovaCirkulacijski sustav vodozemaca, rakova i gmazova
  Cirkulacijski sustav ptica, insekata i artropodaCirkulacijski sustav ptica, insekata i artropoda
  Što je srce ribe? Riblja srčana komoraŠto je srce ribe? Riblja srčana komora
  Srce u pticama: struktura i obilježja cirkulacijskog sustavaSrce u pticama: struktura i obilježja cirkulacijskog sustava
  » » Rad srca
  LiveInternet