Kako napraviti pod u garaži: opcije za pokrivenost i savjeti

Postoji dosta mogućnosti za podu u garaži. To je omogućeno činjenicom da se može koristiti nekoliko temeljno različitih materijala s kojima je obložena prevlaka. Osim toga, veliki izbor sirovina je zbog činjenice da se svaka od njih koristi za njegovu klimu. Izbor ili odsutnost jame također će utjecati na izbor.

Mogućnosti premazivanja

Do danas postoje dva glavna čimbenika na kojima ovisi o izboru podnih obloga. Prvi faktor su svojstva tla na gradilištu, a drugi su klimatski uvjeti.

Naravno, prvi i najjednostavniji kat u garaži je zemlja. Mjesto je izravnano i utisnuto. Naravno, u ovom slučaju garaža neće biti zaštićena od vlage, hladnoće itd. Jedino što možete dodati nekako poboljšati otpornost na mraz je primijeniti drugi sloj, preko zemlje. Glina otopina se koristi kao sirovina za ovaj sloj. Također je pažljivo zbijena i izravnana.

Još jedna varijanta proračuna poda u garaži je šljunčani jastuk. Umjesto glinenog morta na tlu popunjavam šljunak srednje frakcije, koji je natopljen i zbijen. Metoda je jeftina, nije previše praktična, a ne izdržljiva. Međutim, u garaži je u stanju riješiti problem s velikom vlagom, što je već prilično dobro.

Treći način opremanja poda u garaži je izlijevanja betonskog estriha. Ova opcija je najčešća u izgradnji kapitalne garaže. Ova metoda omogućit će opremanje promatračke jame u sobi, a ako je temelj pokopan, onda opremite dobar podrum. Verzija je prilično pouzdana i ima dug životni vijek, ali, naravno, skuplji od prethodnih dviju.

Drugi način podne opreme u garaži je drvena podova na trupci. Baza je vrlo jednostavna za proizvodnju i vrlo je jednostavna za uporabu. Međutim, postoji značajan porast rizika od požara. Ako se drvo dodatno obradi zaštitnim spojevima, život takve prevlake može premašiti deset godina.

Posljednja mogućnost je polaganje pločica ili kamena. Ova metoda pripreme poda je najskuplja i najteža je izvedba.

Drveni pod u garaži vlastitim rukama

Raspored najjednostavnije baze

Početak rada s podom u garaži najbolje je s najjednostavnijim mogućnostima, tj. S rasporedom sloj zemlje i / ili šljunka.

 • U svakom slučaju prva stvar je da uklonimo najviši plodni sloj tla za 15-60 cm, ovisno o vrsti tla na zemljištu.
 • Nakon toga, zemlja se zali i pažljivo zbijena.
 • Ako ništa ne bude učinjeno, garaža će imati visoku vlažnost koja će nastati zbog protoka visokih podzemnih voda. Da biste smanjili taj postotak, podlogu možete nanijeti tekućim slojem gline. Nanesite dva ili tri sloja gline. Međutim, prije nanošenja sljedećeg, potrebno je prethodno potpuno sušiti.
 • Važno je dodati da ako su zidovi u garaži vlažni, onda je isključena mogućnost postavljanja glina. U tom slučaju, prosijan pijesak koji ne sadrži čestice glina može se polagati na pod u garaži. Nakon toga sloj crvene pečene opeke ili potrošene troske izlijeva se na vrh i također se utiskuje.
 • Druga mogućnost koja će smanjiti vlažnost u prisustvu normalnog zemljanog podova je ventilacija. Za to su male rupe izrađene na uglovima zgrade.
 • Još jedna proračunska ideja je postavljanje starog linoleuma na tlo. Soba će postati mnogo suha i toplija, ali će snažno skliznuti. Osim toga, sam linoleum bi trebao biti složen s laganim preklapaju jedni na druge, ako je materijal stavljen u komade. Da biste ga lakše zaustavili, možete postaviti nekoliko ploča ispod linoleuma na ulazu u garažu.

Treba napomenuti da se može postaviti šljunčani jastuk koji će biti prilično dobar. Na zemljanom podu, ovaj materijal se ne može polagati, jer je potreban dobar vodonepropusni sloj.

Pokrivanje pločica u garaži

Rad s pločicama

Da bi se garaža mogla uspješno položiti na pod, potrebno je više vremena i truda nego s prethodnom opcijom. Ovdje je potrebno provesti mnogo pažljivije tamping svih slojeva, pa stoga idealna mogućnost je da se iznajmiti vibrirajuće rammer, kao i sve ručne rad će biti vrlo teško i puno duže. Svaki pet centimetar odjeljak treba pažljivo obraditi. Možemo pretpostaviti da je djelo uspješno, ako nakon što netko pođe na tlo, neće ostati nikakvi tragovi.

Redoslijed slojeva za polaganje pločica na podu u garaži sa svojim vlastitim rukama je kako slijedi:

 • Prvi sloj je pijesak debljine 5 cm.
 • Drugi je sloj srednje šljunčane šljunke. Debljina sloja je najmanje 10 cm.
 • Sljedeća dolazi još jedan pijesak jastuk, ali s debljinom od 10 cm.
 • Nadalje, za bazu potrebna je cementna baza ili pročišćeni pijesak, debljine 5 cm.
 • Završi odabranu pločicu.

Ovdje je neophodno prebivati ​​u nešto više detalja. Nakon što je položen prvi sloj pijeska, preporučljivo je staviti jedan, ili bolje, dva sloja vodonepropusnog materijala. Kao takav materijal može se upotrijebiti ruberoid ili, na primjer, debeli polietilenski film (300 mikrona). Najpouzdanija opcija je polaganje geotekstila na podu u garaži vlastitim rukama.

Ako baza ima dva sloja vodonepropusnosti, onda su zalijepljene dvostrano ljepljivom trakom ili lemljeni. Ljepljive su trake do 5 cm. Svaki spoj treba dodatno obraditi bitumenskim mastikalima.

Ugradnja gumenih segmenata u garaži

Kada su pločice već položene, preporuča se popunjavanje svih postojećih spojeva smjesom cementa i pijeska 1: 3. To je učinjeno tako da se prljavština ne začepljuje u njima. Prekomjerna smjesa je skinuta s premaza. Nakon toga se šavovi prskaju vodom i ostavljaju da se osuše. Svi cement koji je bio na vrhu crijepa mora se odmah očistiti. Mala nijansa - ne možete koristiti navodnjavanje s crijeva, jer će pritisak vode izbaciti mješavinu iz šavova, a dopušteno je samo rad s pištoljem za raspršivanje.

Raspored drvenog poda

Kako pokriti pod u garaži? Proračunska i prilično prihvatljiva opcija je drvo. Vijek trajanja ovog materijala u takvim uvjetima je do 20 godina, a ako je obrađen, onda više. Redoslijed rada u rasporedu takve osnove je približno sljedeći:

 • potrebno je ukloniti cijeli plodni sloj tla;
 • Površina je zbijena vibrirajućom krpom s navlaživanjem;
 • nadalje je neophodno položiti sloj hidroizolacije - pogodan materijal kao što su geotekstil, krovni materijal, film ili posebna vodonepropusna membrana;
 • Na njemu se ulijeva sloj pijeska ili šljunka debljine 10 cm, koji je također pažljivo zbijen.

Jedna vrlo važna nijansa. Kada opremi toplom podu u garaži od drva, svaki sloj mora biti provjeren s razinom tako da je savršeno ravnomjeran. Ako je garaža dovoljno velika, bolje je koristiti nekonvencionalnu razinu zgrade, ali i lasersku.

 • Sljedeći korak je postavljanje drvenih trupaca. Najčešće se koriste ploče s veličinama veličine 50 - 50 cm ili 40 - 40 cm. Ovaj materijal mora biti tretiran antiseptičkom ili impregnacijskom smolom i vatrostalnom impregnacijom, koja će zaštititi od truljenja i paljenja. Idealna opcija u kvaliteti trupaca može poslužiti željezničkim pragovima, budući da su presušeni u tvornici u svim potrebnim skladbama i trajat će dulje.
 • Da biste uspješno instalirali drveni pod u garaži, trupci moraju biti postavljeni u utore. Na zidu se učvršćuju sidra ili možete koristiti smjesu od gipsa. Ova opcija bit će mnogo brža i jednostavnija za implementaciju.
 • Polaganje odstupanja iznosi 50-100 cm. U idealnom slučaju, oni će biti složeni tako da automobil prolazi kroz njih na ulazu u garažu, ili barem blizu njih. Osim toga, valja istaknuti da je više dasaka položeno, a manje će biti "šetnja".
 • Da biste osigurali podu u toploj garaži, morate koristiti ekstrudiranu polistirensku pjenu. Debljina listova mora biti najmanje 5 cm. Osim toga, ova opcija je dva u jednom. Stropor i hidroizolacija i izolacija.
 • Ako ne želite koristiti ovaj materijal, možete ga zamijeniti granuliranim pjenastim staklom, koji istodobno obavlja dvije funkcije.
 • Postoji varijanta proračunske izolacije poda. Potrebno je koristiti lomljene opeke, staklo i ekspandiranu glinu. Međutim, takva će se osnova ipak pustiti kroz vlagu.
Priprema podnožja za pod u garaži

Varijacija proračuna drvenog poda

U garaži možete napraviti podnu oblogu bez izolacije. U tom slučaju možete položiti dnevnike na postove.

 • Tlo je izravnano i zbijeno.
 • Nadalje, napravljen je jastuk šljunka, na kojem se postavljaju stupovi opeke. Veličina visine su dvije cigle u širini i jednake visine.
 • Udaljenost između svake potpore iznosi jedan metar.
 • Betonska žbuka postavljena je na cementnu žbuku, što znači da će morati čekati da se potpuno osuši prije nego što nastavi.
 • Vrh nosača prekriven je s dva sloja vodonepropusne ili bitumenske masti.
 • Posljednja faza - izbočeni su poklopci i položen drveni pod.
Postavljanje gumenog poda na specijalne vijke

Koji podovi u garaži su bolji

Druga varijanta baze je betonska estriha. To je opcija s pravom smatra jednim od najboljih. Međutim, rad na njenom stvaranju zahtijeva puno više napora, vremena i novca.

Rad počinje pripremom osnove za rad. U ovoj fazi potrebno je odrediti visinu podnice. Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da estrih mora biti nešto veći od pragova. Kada je sve spremno s ovim korakom, moguće je početi uklanjati višak zemlje iz garaže, ako je dostupan. Sljedeći korak je postavljanje dva jastuka. Prva od ruševina s visinom od 30 do 85 cm ovisi o ovom parametru o vrsti tla. Drugi jastuk je prosijan pijesak. Debljina ovog sloja je od 15 do 20 cm.Punjenje poda u garaži počinje s činjenicom da je postojeća podloga pažljivo izravnana, tampirana, navodnjavana i ponovno utisnuta. Možete koristiti oba improvizirana sredstva i posebnu opremu, ako je dostupna. Površina mora biti gotovo savršeno ravna. Nagib ne smije prelaziti 5 mm po metru.

Nakon toga možete nastaviti s postavljanjem vodonepropusnosti, izolacije i pojačanja prevlake. Stavite bilo koji prikladan hidroizolacijski materijal na sabijenu površinu, na primjer ruberoid. Nedavno je postao vrlo popularan za korištenje polistirena kao grijač, pa se nalazi na vrhu krovnog materijala sirove debljine materijala lima od 5 do 10 cm. Nakon toga krije stiropora film ili vodonepropusnu membranu. Ako se polaganje obavlja u odvojenim područjima, potrebno je raditi preklapanje i lijepiti sve zglobove zajedno s ljepljivom trakom.

Betonski podni prostor za garažu

Pojačanje stranice

Kako ispuniti podu u garaži? Da biste uspješno stvorili betonski temelj, potrebno je ojačani sloj za jačanje budućeg poda.

Za pojačanje, trebat će vam šipke pojačanja s promjerom od 8 do 12 mm. Taj se materijal odabire ovisno o vrsti opterećenja koja će se u budućnosti nositi na temeljima. Naravno, ako je garaža opremljena velikim brojem automobila ili kamiona, debljina armature bi trebala biti što veća.

Svi elementi su povezani zajedno žicom. Samo takva veza je moguća. Zavarivanje nije prikladno, jer dizajn mora biti obilježen određenom pokretljivošću, a zavarivanje baze eliminirat će tu mogućnost. Kao poprečni okvir za okvir, može se koristiti armatura od 6 mm. U završnoj verziji treba biti dvoslojna rešetka, u kojoj je udaljenost između šipke od 5 do 10 cm.

Zatim morate poznavati neke od uvjeta određivanja debljine betonskog sloja. Na primjer, ako je tlo pješčano, a prostor karakterizira nedostatak niskih temperatura, tada debljina ploče može biti od 25 do 35 mm. Ali u onim područjima gdje se promatra niskom temperaturom, a sama tlo se smatra pufastim, potrebno je da debljina betonskog estriha prelazi 45 mm.

Također je potrebno obratiti pažnju na činjenicu da je okvir od armature bio odvojen od zidova odjednom. Ovaj prostor će trebati betonsku podlogu za slobodnu ekspanziju ili kontrakciju, ovisno o klimatskim uvjetima.

Završena gumena prevlaka

Punjenje baze

Kako bi se dobila dobra baza u garaži, preporučljivo je koristiti izdržljive i otpornu na smrzavanje razreda M300 ili više. Ako se područje obilježava vrlo ozbiljnim ili složenim klimatskim uvjetima, potrebno je dodati posebne aditive i plastifikatore u pripravak. Jedan od osnovnih zahtjeva za gotove betonske konstrukcije je potpuno homogena konzistencija. Da bi se taj zahtjev ispunio ručno, bit će vrlo, vrlo teško.

Da bi se riješio taj problem, najbolja je mogućnost bila naređivanje miješalice za miješanje betonskih otopina. Osim toga, to je gotovo potrebno učiniti, budući da morate uliti beton estriha u isto vrijeme. Ovaj postupak se ne može podijeliti na više dijelova, jer će u tom slučaju uskoro biti prekinut integritet premaza.

Kada je postupak izlijevanja mješavine u tijeku, koristi se pravilo za izravnavanje, a oznake služe kao oznake. To je za njih i morate se kretati. Također je važno izbaciti apsolutno sve mjehuriće zraka koji će se pojaviti u betonu. Glavni cilj koji se treba provoditi u ovoj fazi jest postići čvrstu, čak i masu rješenja koja nema unutrašnjost.

Dan nakon što je temelj bio ispunjen, trebao bi biti pokriven neprekidnom krpom koja mora biti natopljena izvana svaki dan. Dok razina čvrstoće ne doseže željenu točku, trebali bi izbjeći da biste dobili otopinu na suncu. Puno i zadnje otvrdnjavanje betonske ploče doći će tek 28 dana nakon zalivljanja. Tek nakon toga možete nastaviti do završetka poda, ako je potrebno.

Gumeni podovi

Nedavno popularnost dobiva gumeni pod za garažu. Može se napraviti u dvije verzije. Može se koristiti i gumene podne pločice ili gumene gumene podove.

Što se tiče pločica, njegove prednosti uključuju visoku otpornost na abraziju, glazuru, statičke i dinamičke opterećenja. Osim toga, uspješno se suprotstavlja učincima kemikalija. Za oštetiti takav materijal je vrlo teško, a time i njegova upotreba kao podne obloge za garažu - ovo je sjajna ideja. Ova varijanta baze položena je u zasebne odjeljke, međutim, najbolje je pozvati stručnjaka za njegovu instalaciju. Ako se usporediti s valjanim gumenim podovima za garažu, onda postoje dvije prednosti:

 • Prva je jednostavna zamjena. Ako je bilo koje područje još uvijek oštećeno, dovoljno je zamijeniti drugom. Ako je podložak oštećen, tada će biti potrebno zamijeniti cijelu traku, a ne samo zasebnu sekciju.
 • Drugi je polaganje. Da biste uspješno položili ovaj temelj, ne trebate koristiti posebne ljepila, jer segmenti imaju posebna učvršćenja.

Što se tiče debljine sekcija, maksimalni indeks iznosi 4 cm.

Ako govorimo o valjcima od gume, valja istaknuti da ih proizvode od već služenih automobilskih guma. U tu svrhu postoje posebni uređaji - vulkanizatori bubnja. Takav podni pokrov karakterizira veliko razdoblje rada i visoka čvrstoća.

Postavljanje gume na podu

Počinje polaganjem modularnih pločica. Ako im nije predviđeno veliko opterećenje, ne možete ih lijepiti na pod, već samo popravite rubove segmenta. Osim toga, za pogodnost međusobnog povezivanja, svaki segment ima priključne stanice. Zbog toga je instalacija poda podsjeća na slagalicu slagalice. Nakon što su spojeni više dijelova, sve preostale šavove zapečaćene su brtvilom. Životni vijek pravilno sastavljenog premaza nije kraći od 10 godina. Osim toga, za ugradnju ove vrste gumenog poda nema potrebe za obradom baze, što štedi puno vremena i truda. Osim toga, ploče se mogu postaviti i na neravnom podu čak i bez prethodnog izravnavanja.

Što se tiče postavljanja valjkaste gumene prevlake, ovdje je potrebno raditi s bazom. Grubi sloj podloge pažljivo je tlo, zatim prekriven posebnom smjesom poliuretanskog ljepila i terpentina. Primjer potrošnja klica - 300 g po m2. Gumeni valjci se rasprostiru na betonskoj podlozi, nakon čega im je potrebno nekoliko dana ležati. Osim toga, za razliku od polaganja segmenata, upotreba ljepila za instalaciju je neophodna u svakom slučaju, bez obzira na daljnje opterećenje.

Najnovija tehnologija postavljanja gumenog poda je premaz za punjenje. Sastav upotrijebljen u ovom slučaju uključuje gumene čipove, boju i poliuretansku ljepivu. Gotova mješavina ima tekuće stanje. Ravnomjerno se nanosi na pripremljenu podlogu prema uputama. Takva se supstanca može primijeniti raspršivanjem, što ga čini lako primjenjivati ​​ne samo na vodoravne, već i na okomite i nagnute površine. Vrijedno je napomenuti da je trošak bilo koje od ovih tri tipa gumenog poda prilično visok, ali to je opravdano pouzdanost i vijek trajanja baze.

Iz svega navedenog, možemo zaključiti da pitanje o tome kako napraviti pod u garaži više nije takav problem, kao što je bio i prije.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Kako napraviti podu u garaži sa svojim vlastitim rukama?Kako napraviti podu u garaži sa svojim vlastitim rukama?
Betonski pod u garaži. Opis postupkaBetonski pod u garaži. Opis postupka
Garaža je završena: ispravno radimoGaraža je završena: ispravno radimo
Koji su katovi bolji u kuhinji: savjeti i trikoviKoji su katovi bolji u kuhinji: savjeti i trikovi
Kako postaviti štednjak u garaži vlastitim rukama?Kako postaviti štednjak u garaži vlastitim rukama?
Podrum u garaži: kako napraviti vlastite rukePodrum u garaži: kako napraviti vlastite ruke
Kako napraviti podrum u garaži?Kako napraviti podrum u garaži?
Kako izvršiti rasvjetu u garaži vlastitim rukama?Kako izvršiti rasvjetu u garaži vlastitim rukama?
Kakvu vrstu peći za garažu mogu koristiti?Kakvu vrstu peći za garažu mogu koristiti?
Burzhuyka u garaži: je ovchinka vrijedan svijeća?Burzhuyka u garaži: je ovchinka vrijedan svijeća?
» » Kako napraviti pod u garaži: opcije za pokrivenost i savjeti
LiveInternet