Učimo o orijentaciji kompasa

Kada idete na izlet, planinarenje u planinama ili odlazak u šumu za gljive, ne zaboravite uzeti kompas s vama. Ovaj mali i jeftin uređaj uvelike će olakšati vašu orijentacija na tlu,

sadržaj

  pomoći će sastaviti rutu i ne izgubite se u nepoznatom mjestu za vas.

  Uređaj s kompasomKompas prije više od tisuću godina izumio je živahne stanovnike Kine kako bi se lako kretao pustinjom. Izum je bio toliko dobar da je došlo do naših dana, nakon što je došlo do najmanjih promjena. Istodobno, rad s kompasom apsolutno nije težak, a sama orijentacija kompasa mnogo je lakše usmjeriti na zvijezde ili mahovine na stablima.

  Kompas je vrlo jednostavan. Okrugla je kutija s pokretnim poklopcem i prozirnim vrhom ispod kojeg se vidi ljestvica i strelica za pomicanje. Krajevi strelice često su obojeni u različitim bojama - crveno i plavo. Jedan kraj (najčešće plava) pokazuje sjever, a drugi - na jugu. Ljestvica ima četiri glavna pravca - sjever, istok, jug i zapad. Stranice svijeta najčešće su označene početnim slovima njihovih imena na ruskom ili engleskom jeziku (C, B, J, Z ili N, E, S, W). Ljestvica se izvlači u manje udarce. U kompasima najčešće se koristi ljestvica koju je razvio Andrianov. Ima 120 podjela, od kojih svaka ima vrijednost od 3 stupnja.

  Kako bi se počelo usmjeravati na kompas, potrebno je kombinirati strelicu koja se kreće prema sjeveru, s pozicijom "sjever" na skali, a zatim slijedite potrebnu rutu. orijentacija kompasaDakle, ako znate azimut (veličina u stupnjevima), trebate postaviti mjerilo na ljestvici od vrijednosti "sjever" u smjeru kazaljke na satu. Ako imate određeni orijentir (visina, cesta, stablo), idite na njega, nakon što ste prethodno odredili azimutu tako da nemate poteškoća prilikom vraćanja. Svaki put promijenite smjer kretanja, označite sebi na karti (ili zapišite na papiru) orijentir i azimut pokreta.  Kada upravljate usmjerenjem kompasa, potrebno je znati da svako mjesto ima svoje magnetska deklinacija. To je iznos kojim se vrijednost čitanja kompasa odbacuje u danom lokalitetu. Odstupanja se smatraju značajnim ako su već više od tri stupnja. Magnituda magnetne deklinacije mijenja se s vremenom i ukazuje se na topografskim kartama u sekciji "legende". I ako kao početne podatke rute dobijete azimut, odredite je li istina (u skladu s indikacijama bez pogrešaka) ili magnetskom.

  Radite s kompasomOsim toga, neki od predmeta koji okružuju možete nešto komplicirati vašu orijentaciju na kompasu ili čak onemogućiti. To su velike nakupine željeza, željeznica, mjesta s prirodnim magnetskim anomalijama, vodove. Nemojte savjetovati upotrebu kompasa tijekom grmljavine.

  Koristite kompas najbolje postavljanjem na vodoravnu površinu ili držeći ga u vodoravnom položaju u rukama na ramenu. Kod hodanja koristite kočnicu. Ovo je zasun koji zaključava iglu s kompasom kada nije u upotrebi. Kočnica štiti iglu od otpuštanja i demagnetizacije.

  Korištenje kompasa za orijentaciju razvija promatranje i pažnju, baš kao što hodanje pomaže u promicanju općeg poboljšanja tijela i jačanju srca.

  Putujte pješice, a kompas će vam pomoći da ne zalutate.

  Dijelite na društvenim mrežama:

  Povezan
  Kako koristiti kompas u šumi: preporukeKako koristiti kompas u šumi: preporuke
  Što je horizont? Linija horizonta. Određivanje strana horizonta. Azimut glavnih stranakaŠto je horizont? Linija horizonta. Određivanje strana horizonta. Azimut glavnih stranaka
  Sjever, jug, zapad, istočno: kako odrediti smjerSjever, jug, zapad, istočno: kako odrediti smjer
  Kako napraviti kompas u `Maynkraft` i kako funkcioniraKako napraviti kompas u `Maynkraft` i kako funkcionira
  Kompas - tetovaža srećeKompas - tetovaža sreće
  Soba Dva: WalkthroughSoba Dva: Walkthrough
  Kako kretati po suncu, kako se ne bi izgubili u šumi. Definicija horizontaKako kretati po suncu, kako se ne bi izgubili u šumi. Definicija horizonta
  Orijentacija - što je to? Metode orijentacijeOrijentacija - što je to? Metode orijentacije
  Zašto trebate kompas u geografiji?Zašto trebate kompas u geografiji?
  Metode orijentacije sunca: kako odrediti bez kompasa na strani svijetaMetode orijentacije sunca: kako odrediti bez kompasa na strani svijeta
  » » Učimo o orijentaciji kompasa
  LiveInternet