Trenutni senzor: načelo rada i opseg

Mnogi uređaji koji rade u sustavu električni krugovi,

sadržaj

  zahtijevaju precizna mjerenja u stvarnom vremenu. Mnogo ovisi o točnosti tih mjerenja: kvaliteta kontrolnih procesa u upravljačkim krugovima, pouzdan rad zaštite, izračun pri izračunavanju potrošnje električne energije u elektroinstalacijama itd. Obično za takva mjerenja koristite posebne uređaje koji su dio glavnog kruga. Na primjer, trenutni senzor široko se koristi u mnogim uređajima. Može se provesti na različitim elementima, ovisno o određenom kružnom dizajnu. Samo načelo rada ostaje nepromijenjeno - u skladu s koeficijentom koji je ugrađen u njega, pretvara signal iz mjernog transformatora ili drugog uređaja u naponski signal koji je u skladu s ostatkom kruga.

  strujni senzorPostoji strujni senzor koji je dizajniran za rad u krugovima izmjeničnog i stoga konstantnog napona. Kao primjer, možete uzeti u obzir rad svake od njih. Za izmjenični napon, obično se koristi mjerni element strujni transformator. Ovo je uređaj koji ne dolazi do kontakta koji prati stanje kontroliranog kruga napajanja. Signal iz njega ide na trenutni senzor, čija je svrha mjerenje primljenog signala s upravljačkim krugom.  Situacija je nešto drugačija ako se vremenom bavimo stalnim ili polaganim parametrima. Prethodno opisani transformator neće raditi u takvoj shemi, budući da na svom izlazu možemo dobiti samo dinamiku mjerenog parametra. Obično takve sheme koriste posebnu šantu s senzor istosmjerne strujepovećana u odnosu na ostatak električnog kruga od strane otpora. Postavlja se izravno u liniju. U ovom slučaju, pad napona na ovoj stranici, koja će se dati senzoru izravna struja. Budući da su ulazni krugovi u takvom krugu visoki potencijali, takav senzor istodobno izvodi nekoliko funkcija. Galvanski razdvaja snage i mjerne krugove i istovremeno vraća primljeni signal.

  Hallov senzorTipična shema, koja upravlja takvim trenutnim senzorom, sastoji se od generator pulsa visoke frekvencije, prekidača za razdvajanje i transformatora. Dolazni mjerni signal se pretvara pomoću generatora i prekidača za razdvajanje, obično sastavljenog na tranzistoru s terenskim efektom. Zamjenski napon, koji se tako transformira, prenosi se na izolacijski transformator. Nakon toga se filtrira i pojačava, ovisno o faktoru koji je ugrađen u dizajn.

  Lagano drugačiji princip djelovanja ugrađen je u tzv. Hallov strujni senzor. Mjeri intenzitet magnetskog polja, koji nastaje zbog struje koja struji u vodiču i pretvara ga u izlazni signal naponom. Osobitost njegovog rada jest da je univerzalna i sposobna funkcionirati normalno u bilo kojem sklopu. Takvi su senzori kompaktni i imaju dobre karakteristike performansi.

  Dijelite na društvenim mrežama:

  Povezan
  Što je transformator? Vrste transformatora. Načelo rada transformatoraŠto je transformator? Vrste transformatora. Načelo rada transformatora
  DC struja. Električni krugovi DC: izračunDC struja. Električni krugovi DC: izračun
  Uređaj i svrha strujnog transformatoraUređaj i svrha strujnog transformatora
  Regulator napona. I kakvu osobu?Regulator napona. I kakvu osobu?
  Podesivi stabilizator napona i strujePodesivi stabilizator napona i struje
  Električna mjerenja neelektričnih količinaElektrična mjerenja neelektričnih količina
  Senzor detonacije. Načelo rada i provjereSenzor detonacije. Načelo rada i provjere
  Trofazni mjerač: opis i svrhaTrofazni mjerač: opis i svrha
  Naponski transformator je neophodan uređajNaponski transformator je neophodan uređaj
  Hall senzor: načelo rada i primjeneHall senzor: načelo rada i primjene
  » » Trenutni senzor: načelo rada i opseg
  LiveInternet