Kućni punjač za auto akumulator: sklopovi, upute

Članak će vam reći kako napraviti domaću punjač za automobilsku bateriju. Sheme možete koristiti apsolutno bilo koji, ali najjednostavnija verzija proizvodnje je redizajn računala BS. Ako imate takvu jedinicu, lako će se pronaći aplikacija. Za napajanje matične ploče koristi napon od 5, 3,3 i 12 volti. Kao što razumijete, interes za vas je napona od 12 volti. Punjač će omogućiti punjenje baterija kapaciteta između 55 i 65 ampera sata. Drugim riječima, dovoljno je napuniti baterije većine automobila.

Općeniti pogled na krug

domaći punjač baterije za krug baterije automobila

Da biste izvršili promjenu, trebate upotrijebiti shemu predstavljenu u članku. Punjač za bateriju, s vlastitim rukama iz BP-a proizvedenog osobnog računala, omogućuje praćenje izlaza napona i napona punjenja. Treba napomenuti da postoji zaštita od kratkog spoja - osigurač od 10 amp. No, nije potrebno instalirati, kao u većini PSU-ova postoji zaštita koja onemogućuje uređaj u slučaju kratkog spoja. Stoga se krugovi punjača baterija s BP računala mogu zaštititi od kratkog spoja.

SHI kontroler (označen s DA1), u pravilu se koriste dvije vrste KA7500 ili TL494 u PSU. Sada malo teorije. Može li napajanje računala napuniti normalno? Odgovor - možda, jer olovne baterije većine automobila imaju kapacitet od 55-65 ampera sata. A za normalno punjenje treba struja koja iznosi 10% kapaciteta baterije - ne više od 6,5 ampera. Ako jedinica napajanja ima snage veću od 150 W, onda je njegov krug "+12 V" sposoban isporučiti takvu struju.

Početni stupanj promjene

Krugovi punjača za baterijeZa repliciranje jednostavnog domaćeg punjača baterije morate malo poboljšati napajanje:

  1. Riješite se svih nepotrebnih žica. Koristite ju za lemljenje kako biste ih uklonili kako ne bi ometali.
  2. Prema shemi prikazanoj u članku su fiksne otpornika R1, što je potrebno za razlemiti a na njegovo mjesto uspostavljanja otpornost na trimer 27 ohma. Na gornjem kontaktu ovog otpornika, tada morate primijeniti konstantni napon od "+12 V". Bez toga uređaj ne može raditi.
  3. 16. pin mikrokogreka je odspojen od minusa.
  4. Zatim morate odvojiti 15. i 14. zaključak.

Vrlo jednostavno se ispostavlja domaće punjač za automobilsku bateriju. Sheme se mogu koristiti, ali je lakše napraviti s računala BP - to je lakše, jednostavnije za rad, pristupačnije. Ako se uspoređuju s transformatorskim uređajima, masa uređaja značajno se razlikuje (kao i dimenzije).

Postavke punjača

punjač baterije

Stražnji zid napajanje računala sada će biti prednja strana, poželjno je iz komada materijala (textolite je idealno). Na ovom zidu potrebno je postaviti regulator napona za punjenje, navedenu u R10. Odgovarajući otpor koji struje najbolje se koristi što je više moguće - uzmi dva snage od 5 wata i otporom od 0,2 ohma. Ali sve ovisi o izboru punjača za baterije. U nekim izvedbama, ne morate koristiti moćne otpornike.

Kad su spojeni paralelno, povećanje snage se dobiva dvaput, a otpor postaje 0,1 Ohm. Na prednjoj strani se nalaze i indikatori - voltmetar i ampermetar, koji omogućuju praćenje relevantnih parametara punjača. Za precizno podešavanje punjača koristi se otpornik trimer, pomoću kojeg se napona primjenjuje na prvi izlaz SHI regulatora.

Zahtjevi za uređaj

Koji su zahtjevi za samoprovjeren punjač za akumulator? Konačni skupni planovi bit će razmotreni u nastavku. Kako bi se uklonile neželjene tjelesne veze i napajanje zajedničke žice krug punjenja (dio koji je prikupljen od vas), trebate očistiti put za ispis. Napajanje ima kućište izrađeno od metala, a iz sigurnosnih razloga nije moguće da se krug napajanja baterije poveže galvanski. I najvažnija stvar je uklanjanje parazitskog kruga struje punjenja (zaobilaženje otpornika R11). Tijekom rada, nemoguće je zamijeniti priključke - to će onemogućiti punjač.

Završna montaža

jednostavan domaći punjač baterije

Kod 1, 14, 15 i 16 vodiča, lemljeni žice moraju biti lemljeni. Izolacija treba biti pouzdana, tako da pod opterećenjem nema grijanja, u suprotnom domaći auto punjač neće uspjeti. Nakon montaže, morate instalirati napon otpornika trimer od oko 14 volti (+/- 0,2 V). To je taj napon koji se smatra normalnim za punjenje baterija. I ta bi vrijednost trebala biti u stanju mirovanja (bez povezanog opterećenja).

Na žicama koje se povežu s baterijom potrebno je instalirati dva kopča krokodila. Jedan je crven, a drugi crn. To se može kupiti u bilo kojoj trgovini kućanskim proizvodima ili dijelovima automobila. Evo jednostavnog domaćeg punjača akumulatora za automobil. Priključni dijagrami: crna je pričvršćena na negativnu i crvenu na plus. Postupak punjenja je potpuno automatski, ljudska intervencija nije potrebna. Ali vrijedi razmotriti glavne faze ovog procesa.

Punjenje baterije

izbor krugova i dizajna punjača

Kada će početni ciklus voltmetar pokazuje napon od oko 12,4-12,5 V. Ako je baterija ima kapacitet od 55 Ah, onda morate okretati ručicu sve dok sve dok ampermetar pokazuje vrijednost od 5,5 ampera. To znači da je struja punjenja 5.5 A. Kao što je baterija napunjena, struja se smanjuje, a napon teži do maksimuma. Kao rezultat toga, na samom kraju, struja će biti 0, a napon će biti 14 V.

Bez obzira na vrstu sklopa i punjača koji se koristi za proizvodnju, načelo rada uglavnom je slično. Kad je baterija potpuno napunjena, uređaj počinje nadoknaditi istosmjerni napon. Stoga ne riskirate punjenje baterije. Stoga se punjač može spojiti na bateriju na dan, tjedan i čak mjesec dana.

Savjeti za ponavljanje

domaći auto punjač

Ako nemate mjernih uređaja koje želite instalirati na svoj uređaj, možete ih odbiti. No, za to je potrebno da bi skala za potenciometar - oznaka pozicije za punjenje tekućih vrijednosti od 5,5 A, a 6,5 ​​A. Naravno, instalirana ampermetar je puno lakše - da može vizualno promatrati tijek procesa za punjenje baterije. No punjač baterija, izrađen vlastitim rukama bez upotrebe instrumenata, lako se može koristiti.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Solarni punjač: specifikacije, svrhaSolarni punjač: specifikacije, svrha
Razmotrimo kako odabrati početni punjačRazmotrimo kako odabrati početni punjač
Tabletni punjač: vrste i njihove značajkeTabletni punjač: vrste i njihove značajke
Punjač akumulatora: značajka i funkcionalnostPunjač akumulatora: značajka i funkcionalnost
Punjač za iPad, izmjenePunjač za iPad, izmjene
Je li moguće i kako napuniti bateriju bez održavanja?Je li moguće i kako napuniti bateriju bez održavanja?
Kako odabrati uređaje za pokretanje auto akumulatora?Kako odabrati uređaje za pokretanje auto akumulatora?
Punjač STACK: specifikacije, recenzijePunjač STACK: specifikacije, recenzije
Punjač `Cedar-Auto 4A`: uputa. Punjač za akumulatorePunjač `Cedar-Auto 4A`: uputa. Punjač za akumulatore
Impulzijski punjač za automobilsku bateriju: krug, upute za uporabuImpulzijski punjač za automobilsku bateriju: krug, upute za uporabu
» » Kućni punjač za auto akumulator: sklopovi, upute