Inhibitori neuraminidaze: popis lijekova, upute za uporabu

Međunarodni sustav razvrstavanja lijekova iz medicinskog podrijetla dijeli sve lijekove u skupine. Temelj za to je farmakološko djelovanje tvari. Članak će vam reći o jednoj od tih grupa. To uključuje inhibitore neuraminidaze. Otkrit ćete koje su aktivne tvari njihova osnova, a također se upoznajte s njihovim trgovačkim imenima.

inhibitori neuraminidaze

Inhibitori neuraminidaze

Prije nego što pričate o drogama, morate dati opis ove farmakološke skupine. Neuraminidaza je vrsta enzima. Ona je prisutna na površini membrane od svih virusa influence. Nakon dodira s stanicom ljudskog tijela otpuštaju se otrovne tvari. Oni uzrokuju pojavu simptoma bolesti: groznicu, slabost, glavobolju i tako dalje.

Inhibitori neuraminidaze prodiru u unutrašnjost virusa. Oni inhibiraju aktivnost patogenih mikroorganizama, sprečavaju njihovu naknadnu umnožavanje i kontakt sa zdravim stanicama. Razvoj takvih lijekova započeo je šezdesetih godina prošlog stoljeća. Prvi proizvodi omogućili su detaljno proučavanje njihovog učinka na virusne infekcije.

lijekovi za inhibitore neuraminidaze

Inhibitori neuraminidaze: lijekovi i njihovi aktivni sastojci

Moderna farmakologija nudi kupnju dva glavna lijeka koja se mogu karakterizirati sličnim djelovanjem. Njihovi su trgovački nazivi "Tamiflu" i "Relenza". Oba lijeka koriste se za sprečavanje i liječenje gripe različitih vrsta. Inhibitori neuraminidaze prodaju se samo prema uputama liječnika. Također je dopušteno koristiti lijekove u bolnici na temelju indikacija. Ne preporučuje se uzimanje takvih lijekova za trudnice i majke za njegu. Kontraindikacija će biti djeca mlađa od 5 godina. Renalna i jetrena insuficijencija predstavljaju priliku za posebnu konzultaciju prije uporabe.

Aktivne tvari ovih preparata razlikuju se po imenu i načinu primjene. Lijek "Tamiflu" sadrži u svom sastavu oseltamivir. Lijek je dostupan u obliku kapsula s labavim sadržajem za unutarnju upotrebu. Lijek Relenza je inhalant. Aktivni sastojak je zanamivir.inhibitora neuraminidaze influence

Način primjene lijeka

Na koji način se koriste inhibitori neuraminidaze (gripe)? Već znate da oba lijeka propisuju liječnik. Za kupnju lijekova trebat će vam odgovarajući recept. Stoga se doza i trajanje primjene obično odabire od strane stručnjaka. Ali upute također sadrže informacije o tome:

  • Pripravak "Tamiflu" u odraslih pacijenata i djece nakon 12 godina koristi se dva puta dnevno za jednu tabletu. Trajanje tečaja je 5 dana. Za djecu do 12 godina se preferirano koristi u količini od 30-75 mg suspenzija oseltamivir (ovisno o tjelesnoj težini) dva puta dnevno.
  • Lijek Relenza dobiva se inhalacijom. Uputa preporučuje korištenje 10 mg tvari (2 inhalacije) dva puta dnevno. Terapija traje 5 dana. Za profilaksu, 10 mg lijeka se koristi jednom dnevno tijekom 10 dana.

inhibitori neuraminidaze lijekova

Učinkovitost i nuspojave

Stručnjaci kažu da će inhibitori neuraminidaze virusa gripe biti učinkovitije počevši od ranijih liječenja. Stoga je potrebno konzultirati liječnika kod prvih simptoma. Liječnik će vam dati potrebna istraživanja koja će pomoći u određivanju daljnje taktike akcije. Oba lijeka su učinkovita u borbi protiv virusa influence (uključujući mutirane). Za razliku od drugih antivirusnih lijekova, inhibitori neuraminidaze pokazuju visoku učinkovitost. Unutar nekoliko sati nakon prve primjene pacijent postaje lakši.

Važno je da se Relenza i Tamiflu mogu kombinirati s drugim lijekovima za liječenje gripe, njegovih simptoma i komplikacija. Usput, lijekovi imaju nuspojave. Na primjer, inhalator "Relenza" može izazvati otežano disanje i bronhospazam. Rijetko se pojavljuje alergija oblik edema. Lijek "Tamiflu" je unesen. Dakle, ima više negativnih učinaka: bol u trbuhu, alergije, pogoršanje bubrežne i jetrene bolesti, neuropsihijatrijskih poremećaja.

inhibitori neuraminidaze virusa influence

Sažimo rezultate

Inhibitori neuraminidaze izvrstan su alat za borbu protiv virusa gripe. U razdoblju epidemije mogu se uzimati u svrhu prevencije. Ali stručnjaci ne preporučuju korištenje tih lijekova bez posebne potrebe. Osim toga, ne možete kupiti lijekove sami. Ako vaš ljekarnik ponude za kupnju droge „tamiflu” i „Relenza” bez recepta, te bi trebao znati da je moguće krivotvoriti. Korištenje takvih lijekova ne samo da pogoršava tijek bolesti već može biti opasno po život. Budite zdravi!

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
MAO inhibitori i njihova uloga u suvremenoj mediciniMAO inhibitori i njihova uloga u suvremenoj medicini
ACE inhibitori - učinkoviti lijekovi moderne kardiologijeACE inhibitori - učinkoviti lijekovi moderne kardiologije
Concor - upute za uporabu.Concor - upute za uporabu.
Antifungalni pripravci širokog spektra djelovanjaAntifungalni pripravci širokog spektra djelovanja
MAO inhibitori: popis lijekova. MAO inhibitori - što je to?MAO inhibitori: popis lijekova. MAO inhibitori - što je to?
"Oseltamivir": upute za uporabu, analozi, opis pripreme"Oseltamivir": upute za uporabu, analozi, opis pripreme
Koji antivirusni lijekovi za djecu rade doktori danas?Koji antivirusni lijekovi za djecu rade doktori danas?
Altabor: Uputa o upotrebi tabletaAltabor: Uputa o upotrebi tableta
"Tamiflu": pregled liječnika, upute, sastav, indikacije"Tamiflu": pregled liječnika, upute, sastav, indikacije
Inhibitori kolinesteraze: farmakološka primjenaInhibitori kolinesteraze: farmakološka primjena
» » Inhibitori neuraminidaze: popis lijekova, upute za uporabu
LiveInternet