Post-infarkt Dresslerov sindrom

Dresslerov sindrom ili sindrom postinfarcije, najčešće se pojavljuje nekoliko tjedana nakon infarkta miokarda, kojeg pati od pacijenta. Prema statistikama, ne više od šest posto pacijenata koji su podvrgnuti infarkt miokarda,

sadržaj

  pate od ove bolesti u uobičajenom obliku. Ako razmotriti razne malosimptomne i atipične oblike patologije, statistička vjerojatnost razvoja bolesti doseći će 22 posto.

  dressler sindrom

  Za Dresslerov sindrom su karakteristični simptomi bolesti srca i pluća, koji nisu povezani s infarktom miokarda. Ovo pleuris, perikarditis i pneumonitis. Osim toga, upala može ići i sinovijalna membrana obližnjih zglobova. Međutim, rijetko je moguće upoznati pacijenta koji istodobno ima sva tri simptoma.

  Najčešće su pacijenti koji su imali infarkt miokarda razviti perikarditis, upalu perikardija. Njegovi su simptomi bol u prsima, povećana tjelesna temperatura. Liječnik, nakon što je proveo niz posebnih postupaka i testova, može otkriti pacijenta povećana ESR, leukocitoza i kada slušaju buku koju emitira perikardij kada je u kontaktu s drugim tkivima prsnog koša. Što se tiče boli, oni su obično konstantni, lokalizirani negdje izvan prsne kosti i mogu se dati na područje između lopatica, a ako pacijent udahne, bol se pojačava.  nakon infarkta miokarda

  Dresslerov sindrom, izražen perikarditisom, karakterizira činjenica da bol ne traje dulje od dva ili tri dana, a nakon tog vremena prolaze bez ikakvog liječenja. U ovom trenutku, upala u perikardu se smanjuje, a izlučivanje počinje stvarati - tekućinu koja ispunjava perikardijalnu šupljinu. U ovom izlučaju mogu biti i hemoragični - uzrokovani krvarenjem i serozom - koje proizvodi sluznica. Utvrditi nakupljanje ove tekućine u perikardijalnoj šupljini može se temeljiti na nekoliko znakova: nestaje prethodno zvučna buka trenja, zvukovi srca postati prigušeni.

  Drugi simptom koji pokazuje dresslerov sindrom je pleurit, tj. Upala pleure. Može biti suha i exudativna. U prvom slučaju, liječnik može jasno odrediti kada slušate buku koja se javlja kada trlja pleura. za exudativni pleuris karakterizira nakupljanje velikog broja tekućina u pleuralnoj šupljini, zbog toga što buka nestaje, zvuk je upleten udarcem (udarcem). simptomi bolesti srcaBudući da akumulirani eksudat značajno smanjuje maksimalni volumen udahnutog zraka, pacijent ima poteškoće s disanjem, dispnejom i bolom tijekom inspiracije.

  Treći simptom koji se može pojaviti kada Dresslerov sindrom nastaje je pneumonitis. To se događa mnogo rjeđe nego gore opisane manifestacije patologije. Većina žarišta upala nalaze se u donjim dijelovima pluća. Dakle, pacijent doživljava bolne senzacije u dahu, u sporednom sputumu kod kašlja uvijek postoji krv. Uz udaraljke, zvuk se zvuči, čuju se trnci. U liječenju pneumonitisa važno je da antibiotici ne daju pozitivan učinak koji se postiže samo korištenjem kortikosteroida.

  Dijelite na društvenim mrežama:

  Povezan
  Opsežan infarkt miokarda: priroda patologije, dijagnoze, simptoma i posljedica.Opsežan infarkt miokarda: priroda patologije, dijagnoze, simptoma i posljedica.
  Aneurizma srca - uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenjeAneurizma srca - uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje
  Kako prepoznati simptome i znakove infarkta miokarda.Kako prepoznati simptome i znakove infarkta miokarda.
  Antifosfolipidni sindrom: čuvajte se infarktaAntifosfolipidni sindrom: čuvajte se infarkta
  Infarkt pluća: uzroci, liječenje i posljediceInfarkt pluća: uzroci, liječenje i posljedice
  Ventrikularna fibrilacijaVentrikularna fibrilacija
  Pritisci na prsima - da ćemo postupati?Pritisci na prsima - da ćemo postupati?
  Postupale su EKG promjene infarkta miokardaPostupale su EKG promjene infarkta miokarda
  Suhi i eksudativni perikarditis: simptomi, dijagnoza i liječenjeSuhi i eksudativni perikarditis: simptomi, dijagnoza i liječenje
  Atrijalno mučenjeAtrijalno mučenje
  » » Post-infarkt Dresslerov sindrom
  LiveInternet