Što je postoperativna rehabilitacija?

Kirurška intervencija za pacijente povezana je ne samo sa fizičkim nego i emocionalnim poteškoćama. Osjećaj vlastite bespomoćnosti daju se mnogo teže nego druge poteškoće. Činjenica je da rješenje medicinskih problema ovisi više o liječnicima i postoperativnoj rehabilitaciji - u mnogočemu od napora pacijenta. Kako bi se pravilno organiziralo razdoblje oporavka, nužna je interakcija između medicinara i oporavka.

postoperativna rehabilitacija

ciljevi

Rehabilitacija postoperativnih bolesnika ima nekoliko ciljeva:

 • potrebno je spriječiti moguće komplikacije;
 • pacijent treba riješiti boli i ukloniti ograničenje pokretljivosti;
 • važno je ubrzati oporavak i pomoći psihološkom oporavku nakon bolesti;
 • vratiti pacijenta na aktivan i ispunjavajući život.

Svi ti ciljevi su logički i razumljivi. Mnogi ljudi čak misle da je postoperativna rehabilitacija prirodni proces, a tijelo se može samostalno oporaviti. Ali ovo je pogrešno mišljenje koje često uništava učinak napora liječnika.

Kvalitativna rehabilitacija postoperativnog razdoblja je kompleks medicinskih mjera koje razvijaju liječnici-rehabilitatori.

rehabilitacija postoperativnog razdoblja

Restauratorski proces za starije osobe

Pravilno organiziranje razdoblja oporavka je važno za pacijenta bilo koje dobi. Ali za starije ljude ovaj proces može imati dodatne poteškoće. Mnogi od njih su teže podnijeti nehotična ograničena kretanja nakon operacije, vjeruju da je ostalo vrlo malo vremena i stanje bespomoćnosti neće proći. To uzrokuje depresiju, što dovodi do toga da pacijenti napuštaju potrebne postupke i manipulacije. Postoperativna rehabilitacija odgađa ili postaje potpuno nemoguća zbog negativnog psihološkog raspoloženja.

Mnogi su neugodno govoriti o boli i neugodu, kako ne bi "odvratili" ljude koji su zauzeti svojim problemima. Važno je za rodbinu starijih pacijenata odabrati kliniku koja može pružiti potrebnu skrb i stvoriti povjerenje da su svi postoperativni problemi privremeni.

rehabilitacija postoperativnih bolesnika

uvjeti

Nemoguće je odrediti točne izraze za koje se pacijent može oporaviti od operacije. Mnogi čimbenici utječu na taj proces. Jedan od glavnih - priroda intervencije. Tako će npr. Uklanjanje intervertebralne kile zahtijevati složeni postoperativni oporavak koji je podijeljen u nekoliko faza. Opći pojam često se proteže duže od godinu dana. Opsežne operacije kavitacije, osobito u trbušnoj šupljini, zahtijevaju dugotrajno pridržavanje prehrane. Pojam oporavka nakon operacije na zglobovima ovisi o kvaliteti fizioterapije i kompleksu fizikalne terapije.

Važni čimbenici na koje razdoblje oporavka može ovisiti je spol pacijenta i njegovo doba. Prema liječnicima, žene se brže oporavljaju od predstavnika snažne polovice čovječanstva, mladi pacijenti oporavljaju ranije od starijih kolega u nesreći. Često postoperativna rehabilitacija je otežana zbog loših navika pacijenta, kao što su pušenje, žudnja za alkoholom i tako dalje. Veliku ulogu u procesu oporavka igra motivacija, zbog čega su dobri centri za rehabilitaciju osoblje osoblja psihologa.

Osnovne metode postoperativne rehabilitacije

Arsenal restorativne terapije je vrlo opsežan:

 • uzimanje lijekova kao što su lijekovi protiv bolova, vitaminski kompleksi, adaptogeni, antispazmodi i tako dalje;
 • Fizioterapeutski postupci, kao što su elektroforeza, elektromiostimulacija i tako dalje;
 • refleksoterapija ili akupunktura, to jest aktivacija biološki aktivnih točaka s posebnim iglama;
 • kompleksa fizioterapeutskih vježbi (LFK), koristeći sustav redovitih vježbi za podizanje tjelesnog tonusa, povećanje apetita i poboljšanje psihološkog stanja;
 • mehanoterapija, odnosno rehabilitacija uz pomoć simulatora, ortoza i posebnih uređaja;
 • Bobat-terapija, tj. Uklanjanje mišićnog spazma stimuliranjem prirodnih refleksa;
 • razne vrste masaža koje mogu poboljšati cirkulaciju krvi, poboljšati imunitet, stimulirati rad dišnog sustava, ubrzati obnovu mišićnog rada;
 • dijeta koja određuje ispravnu prehranu, ovisno o vrsti kirurške intervencije;
 • psihoterapija, koja stvara ispravnu motivaciju i uklanja depresivna stanja;
 • ergoterapija, koja vam omogućuje povratiti samoposlužne vještine i smanjiti ovisnost o drugima.


postoperativna rehabilitacija kila

Za svakog pacijenta odabrana je kombinacija metoda koja će mu imati koristi, budući da je postoperativna rehabilitacija kompleksan i individualan proces. Nema loših ili dobrih metoda, postoje metode prikladne ili nisu pogodne za određeni pacijent.

A sada ćemo detaljnije opisati proces oporavka nakon nekih bolesti.

Uklanjanje intervertebralne kile

Intervertebralna kila dovodi pacijente ne samo nelagodu, već i ne prolaze iscrpljujuću bol. Ali, čak i ako operaciju izvodi briljantna neurokirurga, rezultat neće zadovoljiti, ako postoperativna rehabilitacija nije pravilno odabrana. Hernia, uklonjena kirurškim zahvatom, može se ponovno pojaviti ako odstupate od preporuka liječnika.

Već je gore navedeno da je razdoblje oporavka nakon uklanjanja intervertebralne kile podijeljeno u nekoliko faza:

 1. Postoperativni oporavak do 1 mjeseca, uključujući povlačenje sindroma boli, edem i prevenciju ranih komplikacija. Tijekom tog razdoblja ne možete sjesti, nositi težine, dobiti fizička opterećenja, iznenadni pokreti i propisati masaže.
 2. Intenzivni oporavak, koji može trajati od 3 do 12 mjeseci. Ovo je razdoblje prilagodbe usmjereno na obnavljanje motoričke aktivnosti.
 3. Kasnije obnova, koja traje doživotno. Pacijent bi trebao nastaviti funkcionalnost mišićnog korzeta, redovito vježbati jačanje vježbanja, uzeti ručnu terapiju i masaže, te spriječiti nova kruta intervertebralne kile.

postoperativna rehabilitacija je

phlebectomy

Nakon uklanjanja proširenih vena pacijenti nisu dugo zadržani u zdravstvenim ustanovama. Obično liječnik koji izlaže liječniku izvlači ekstrakt 2-3 dana. A koliko vremena treba uzeti rehabilitaciju nakon flebektomije? Postoperativno razdoblje može potrajati nekoliko mjeseci. Restaurativna terapija započinje jednostavnim pokretima savijanja, koja se može izvesti već prvog dana nakon operacije. Zatim, za nekoliko mjeseci, propisuje se nošenje komprimiranog platna. U procesu rehabilitacije propisane su venecijanske lijekove i lijekovi koji smanjuju rizik od tromboze. Restaurativni proces zahtijeva i rehabilitacijsku gimnastiku i pješačke ture.

nakon phlebectomy postoperativne rehabilitacije

Uklanjanje bubrega

Nefrektiomija, odnosno potpun ili djelomično uklanjanje bubrega - operacija je vrlo ozbiljna. Po završetku, pacijent je prebačen u jedinicu intenzivne njege radi provjere općeg stanja. Kako funkcionira rehabilitacija nakon uklanjanja bubrega? Postoperativno razdoblje povezano je sa stalnom kontrolom elektrolita i ravnoteže vode. U početku pacijent troši manje tekućine i jede pire hranu.

Unatoč boli, rehabilitacija uključuje izvediv motor i vježbe disanja.

Kada napusti kuće, pacijent mora nastaviti slijediti prehranu i izbjeći nepotrebno stres. Osim toga, dužan je imenovati redovite konzultacije urologima.

rehabilitacija nakon operacije nakon operacije bubrega

Poštivanje preporuka

Za pacijente može biti teško dugo kontrolirati. Ali treba shvatiti da je odbijanje postupaka, kršenje prehrane ili povratak lošim navikama prvenstveno udarac vašem zdravlju. Je li trenutni užitak nastalih problema?

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Oporavak nakon loma gležnja kod kućeOporavak nakon loma gležnja kod kuće
Varikotsele: postoperativne komplikacije, značajke oporavkaVarikotsele: postoperativne komplikacije, značajke oporavka
Intervencije sestrinstva: ciljevi, planiranje, motivacijaIntervencije sestrinstva: ciljevi, planiranje, motivacija
Postoperativna kilaPostoperativna kila
Katarakta, operacija: rehabilitacija u postoperativnom razdobljuKatarakta, operacija: rehabilitacija u postoperativnom razdoblju
Amputacija stopala: rehabilitacija, moguće posljediceAmputacija stopala: rehabilitacija, moguće posljedice
Postoperativna kontrola. Postoperativno razdobljePostoperativna kontrola. Postoperativno razdoblje
Arthroscopy of joint koljena: oporavak nakon operacije, recenzije, vježbeArthroscopy of joint koljena: oporavak nakon operacije, recenzije, vježbe
Medicinska rehabilitacija osoba s invaliditetomMedicinska rehabilitacija osoba s invaliditetom
Rak bubrega: predviđanja nakon uklanjanja. Dijeta nakon operacijeRak bubrega: predviđanja nakon uklanjanja. Dijeta nakon operacije
» » Što je postoperativna rehabilitacija?
LiveInternet