Kako napraviti jogurt kod kuće

U prehrambenoj prehrani često se spominje jogurt. Tih proizvoda na policama naših trgovina u izobilju, ali ako uzmemo paket i čitati sastav, možemo vidjeti da postoje korisno za naše tijelo je relativno mala, emulgatori, boje, konzervansi i okus zamjene „u neposrednoj blizini prirodno.” Stoga se mnogi ljudi pitaju kako napraviti sam jogurt. Štoviše, ponekad nam je potreban prirodni proizvod bez dodataka voća ili bobica (na primjer, kao preljev za salate).

Kako napraviti jogurt

Nemojte pretpostavljati da bez yogurtnitsy nećete uspjeti. Taj je uređaj praktičniji jer dugo zadržava i održava željenu temperaturu. Mnoge robne marke imaju timer koji isključuje grijanje, tako da ne morate postaviti alarm za zaustavljanje postupka fermentacije. Ali ovaj uređaj nije nezamjenjiv. Kako kuhati jogurt bez njega? dovoljno dobar termos ili samo topao deka.Da bismo pripremili kvalitetan proizvod, moramo imati barem opću ideju o tome što je napravljen jogurt i što ga čini korisnim za naše zdravlje. Osnovna je struktura cjelovito mlijeko. No, glavna tajna proizvoda nije u njemu, a dva oblika korisne bakterije - Lactobacillus Bulgaricus i termofilnih mliječne streptokoka. To je ta sićušna stvorenja uništiti patogeni i truljenja mikrofloru i potiču apsorpciju vitamina, minerala i aminokiselina. Stoga, moramo kupiti ove bakterije. Prodaju se u ljekarnama i nazivaju se "starterom za jogurt". Oni mogu biti tekući i u obliku praha.

Kiselo tijesto za jogurt

U starteru, bakterije "doze", ali uzimajući u povoljan okoliš - cijela temperatura mlijeka +40 C - počinju se množiti brzo. Tako dolazi do procesa fermentacije. Da biste je zaustavili, stavite staklenku u hladnjak. Nakon što ste postavili zadatak da shvatite kako napraviti jogurt, morate preuzeti odgovornost za odabir mlijeka. Sterilizirani proizvod dugog roka trajanja nije dobar! Sadrži soli i stabilizatore, koji su štetni za starter bakterije. Možete uzeti 10% krema i rastopljeno mlijeko će dati gotov proizvod blagi okus karamela.

Dakle, stekli smo mlijeko i kvasac. Kako napraviti jogurt kod kuće? Skuhajte litru mlijeka, ona se ohladi na 45 ° C Kako provjeriti temperaturu - u stvari previše vruće mlijeko bakterije jednostavno umrijeti i prehladno neće uzgajati? Ne morate probati prst - unijeti mikrobe koji uopće nisu korisni. Pritisnite posudu s mlijekom na obraz: ako se koža osjeća vrućom, ali podnošljivom, onda je to ono što trebate. Ulijte u kvasac. Ako ste to učiniti u prahu, sipati malo mlijeka u čašu, posipati na kvasac, dobro izmiješati da raspusti grude i pomiješati s ostatkom mlijeka.

Kako kuhati jogurt

Ako ste sretni vlasnik jogurta, prolijte proizvod u staklenke, zatvorite poklopac i postavite ga za 5-8 sati. Kako napraviti jogurt bez ovog korisnog uređaja? Imate li termos na farmi? Ulijte mlijeko u kvasac, čvrsto zatvorite poklopac i ostavite da sazri. Nema termosa? Nije važno: zamotajte tavu s toplim pokrivačem ili ga prekriti jastucima kako bi željena temperatura bila duža.

Nemojte misliti da što više ostaje fermentirani mliječni proizvod, to će bolje izaći. Prekomjerna količina bakterija također je beskorisna. Stoga, nakon tog razdoblja treba zaustaviti proces fermentacije i sipati proizvod na banke. Izbjegavajte plastične posude - izlučuju u mlijeku fenol-formaldehidne smole, koji sadrže karcinogene. Možete dodati plodove, voće, marmelad na rezultirajući jogurt.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Kako napraviti jogurt kod kuće bez masnoća?Kako napraviti jogurt kod kuće bez masnoća?
Učenje odabira finog jogurtaUčenje odabira finog jogurta
Jogurtni recept u jogurtu - zdrava hrana za cijelu obiteljJogurtni recept u jogurtu - zdrava hrana za cijelu obitelj
Kako kuhati jogurt u multivarijatu?Kako kuhati jogurt u multivarijatu?
Jogurt u multivarije bez posuda - receptJogurt u multivarije bez posuda - recept
VES-jogurt VES VYM-2 - prekrasan pomagač u kuhinji!VES-jogurt VES VYM-2 - prekrasan pomagač u kuhinji!
Kako pripremiti jogurt kod kuće brzo i bez gnjavažeKako pripremiti jogurt kod kuće brzo i bez gnjavaže
"Biomax" jogurt: ukusni početak dana"Biomax" jogurt: ukusni početak dana
Domaći jogurt bez jogurta: recept s fotografijomDomaći jogurt bez jogurta: recept s fotografijom
Jogurt `Sloboda`: sastav, korisna svojstva, recenzijeJogurt `Sloboda`: sastav, korisna svojstva, recenzije
» » Kako napraviti jogurt kod kuće