Ugljikohidratna hrana

Karbohidrati su uključeni u razgradnju masti i proteina, u formiranju važnih bioloških spojeva, u oslobađanju velike količine energije.

Ugljikohidratna hrana apsorbira tijelo pri različitim stopama. O onim ugljikohidratima koji polako raspadaju na glukozne molekule, kažu da imaju niski GI-glikemijski indeks. Proizvodi s niskim GI nazivaju se pluća. Njihova uporaba isključuje oštre promjene u razini šećera u tijelu. To je osnova psihološke stabilnosti zdrave osobe. Konstantna razina šećera u krvi uzrokuje mirno i uravnoteženo raspoloženje.

Ugljikohidratne hrane s niskim GI za potpunu probavu treba temeljito žvakati. Postupak podjele takvih ugljikohidrata započinje u usnoj šupljini pod djelovanjem određenih enzima koji se nalaze u slini.Žitarice na popisu proizvoda s niskim GI su nerafinirana riža, cjelovita tjestenina, zobeno brašno, biserno ječam.

Od povrća treba odabrati kupus svih vrsta, špinat, tikvice, papar, luk, rajčica, mrkva. Sve mahunarke imaju nisku GI.

Voće: kivi, grejp, jabuke, marelice, trešnje, breskve, šljive, kruške, naranče.

Nutricionisti ne preporučuju hranu koja sadrži ugljikohidrate s visokim GI. Razdvajanje hrane s visokim glikemijskim indeksom javlja se uz dodatno opterećenje na gušterači. Velika doza slastica, primjerice, uzrokuje skokove u šećeru, oštru promjenu raspoloženja. Uglavnom, blagdan je izražajan primjer hrane s brzo probavljivim ugljikohidratima. Najteži proizvod ove skupine ugljikohidrata je alkohol. Popis proizvoda uključuje lubenicu, šećer, pšenični kruh, ananas, pšenične pahuljice, kukuruzne pahuljice, bundeve, pržene krumpiriće, pečeni krumpir, previše banane, med, karamel, zračna riža, palačinke, dinja, glukoza, maltoza, marmelada.

Ugljikohidratna hrana s visokim GI je prikladna tijekom razdoblja inter-sezonske depresije kao dodatni izvor tvari koje stimuliraju proizvodnju serotonina.

Vlakna su dvije vrste. Prvo, topljivo vlakno, promiče normalnu probavu, održava optimalnu razinu kolesterola. Druga je netopljiva vlakna, tijelo ne probavlja. Ali vlakna poboljšavaju pokretljivost crijeva, daju tijelu pektinske tvari, uklanjanje radionuklida i toksina iz tijela. Prisutnost vlakana u crijevima promiče proliferaciju korisne mikroflore. Uz pomoć vlakana, u tijelu se formiraju mnogi vitamini.

Koja hrana sadrži ugljikohidrate u obliku vlakana? Koncentracija ove supstance je najviša u pšenične mekinje, u malinama, grahom, orašastim plodovima, datumima, jagodama, marelicama, zobeno brašno, čokolada, grožđice, crne ribizle, svježe gljive, smokve, borovnice, ribizle bijele, crvene ribizle, brusnice, gooseberries, suhe šljive.

Sljedeći proizvodi sadrže dovoljnu količinu vlakana za normalno funkcioniranje probavnog trakta: ječam, zob, grašak, krumpir, patlidžan, kupus, mrkva, paprike sorte, Sorrel bundeve, brusnice.

Proizvodi s ugljikohidratima čine pola kalorija dnevne prehrane zdrave osobe. Dijeta s izuzetkom ugljikohidrata s jelovnika opasna je za zdravlje. Posebno pod utjecajem pada jetra, kojoj prijeti masna degeneracija u uvjetima dugog nedostatka ugljikohidrata. Tijelo počinje obraditi masti kako bi se dobila potrebna energija. Kao rezultat reakcija cijepanja, ketoni su proizvedeni pored strane, pomicanje ravnoteže između kiselina i baze.

Višak ugljikohidrata je ozbiljan uzrok metaboličkih poremećaja koji dovode do pretilosti. Nutricionisti preporučuju ograničavanje potrošnje ugljikohidrata s visokim GI za sprečavanje dijabetesa melitusa, pankreatitisa, ateroskleroze.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
BEACH dijeta: opis, recenzije, izbornikBEACH dijeta: opis, recenzije, izbornik
Koja je uloga enzimi igraju za probavuKoja je uloga enzimi igraju za probavu
Koji proizvodi sadrže škrob i treba li ih odbacitiKoji proizvodi sadrže škrob i treba li ih odbaciti
Štetni i zdravi proizvodi koji sadrže ugljikohidrate: popis složenih i jednostavnih organskih…Štetni i zdravi proizvodi koji sadrže ugljikohidrate: popis složenih i jednostavnih organskih…
Složeni ugljikohidrati su hrana. Popis proizvoda s više složenih ugljikohidrataSloženi ugljikohidrati su hrana. Popis proizvoda s više složenih ugljikohidrata
Što je vitamin B - hrana za naše zdravljeŠto je vitamin B - hrana za naše zdravlje
Glikemijski indeks kajga, jabuka i drugih voćaGlikemijski indeks kajga, jabuka i drugih voća
Probava u usnoj šupljiniProbava u usnoj šupljini
Zdrava hrana - hrana bogata proteinimaZdrava hrana - hrana bogata proteinima
Dijeta u bolesti gušteračeDijeta u bolesti gušterače
» » Ugljikohidratna hrana
LiveInternet